Οι ροές ρωσικού πετρελαίου που σταμάτησαν σε μέρη της Ευρώπης θα πρέπει να ξαναρχίσουν, αφού ο ουγγρικός όμιλος MOL κατέβαλε τα τέλη διαμετακόμισης που οφείλονται στην Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι και ένας υπουργός, παρέχοντας μια προσωρινή λύση στην τελευταία διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι το μονοπώλιο του αγωγού Transneft σχεδίαζε να ξαναρχίσει την άντληση πετρελαίου μέσω του νότιου κλάδου του αγωγού Druzhba, ή Friendship, στις 16:00 ώρα Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη, η Transneft είπε ότι οι ροές του ρωσικού πετρελαιαγωγού είχαν ανασταλεί σε μέρη της κεντρικής Ευρώπης από τις 4 Αυγούστου, επειδή οι δυτικές κυρώσεις εμπόδισαν την πληρωμή τελών διέλευσης από τη Μόσχα στην Ουκρανία.

Η αναστολή ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί μαζί με αυτές για άλλες μορφές ενέργειας, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες για ελλείψεις, ειδικά στην Ευρώπη, η οποία εξαρτάται από τα ρωσικά καύσιμα.

Την Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά την είδηση ​​ότι οι ροές του αγωγού Druzhba θα ξαναρχίσουν, καθώς και λόγω των προσδοκιών για ασθενέστερη ζήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, βασίζονται ιδιαίτερα στη ρωσική ενέργεια και η Ουγγαρία έχει επικρίνει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας.

Η MOL δήλωσε την Τετάρτη ότι μεταβίβασε το τέλος διέλευσης για τη χρήση του ουκρανικού τμήματος του αγωγού, το οποίο είπε ότι παρείχε «μια γρήγορη λύση».

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η διακοπή είχε συμβεί «λόγω τεχνικών ζητημάτων που προέκυψαν στο τραπεζικό μέτωπο».

Ανοίγουν οι ροές Ρωσικού πετρελαίου και για τη Σλοβακία

Η σλοβακική θυγατρική της MOL, Slovnaft, πραγματοποίησε επίσης μια πληρωμή για να επιτρέψει την επανέναρξη των ροών προς τη Σλοβακία, είπε η Slovnaft.

Ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας Ρίτσαρντ Σούλικ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η πληρωμή από τη Slovnaft ήταν μια λύση για τον μήνα Αύγουστο, αφού μια δυτική τράπεζα είχε αρνηθεί να διεκπεραιώσει την πληρωμή των τελών διαμετακόμισης που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία είπε ότι οι ροές πετρελαίου μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Druzhba θα συνεχίσουν αργότερα την Τετάρτη, εάν λάβει το οικονομικό αντίτιμο, πρόσθεσε ο Σούλικ.

«Δεν θα έβλεπα κανένα πρόσθετο πολιτικό πλαίσιο πίσω από αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένα. Απλώς, υπήρξε τεχνική βλάβη ή λανθασμένη εκτίμηση. Τέτοιες αστοχίες συμβαίνουν. Ο Ουκρανός συνάδελφός μου (υπουργός Ενέργειας) με διαβεβαίωσε σήμερα ότι αν φτάσουν τα χρήματα, το πετρέλαιο θα ρέει σήμερα. Αναμένω ότι το πετρέλαιο θα αρχίσει να ρέει τις επόμενες ώρες», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας Ρίτσαρντ Σούλικ.

Επισήμανε ακόμη ότι το ζήτημα των πληρωμών ήταν μια έκπληξη, καθώς η Σλοβακία είχε την εντύπωση ότι εάν επιτρέπονται οι εισαγωγές πετρελαίου βάσει των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, επιτρέπονται και οι πληρωμές για διαμετακόμιση. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα.

Η αναστολή των ροών του αγωγού έπληξε χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες έχουν περιορισμένη δυνατότητα εισαγωγής εναλλακτικών προμηθειών δια θαλάσσης.

Το τσεχικό διυλιστήριο Unipetrol αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα και δεν είναι συνεπώς σαφές εάν οι ροές προς την Τσεχική Δημοκρατία θα ξαναρχίσουν επίσης.

Το Ουγγρικό φιορίνι, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις της κεντρικής Ευρώπης, σταθεροποιήθηκε στο 397,3 έναντι του ευρώ από τα χαμηλά άνω της μίας εβδομάδας στα 401,35 ανά ευρώ μετά την ανακοίνωση, ενώ οι μετοχές της MOL αυξήθηκαν έως και 3,4%.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης