Με τη χώρα να διανύει μια από τις χειρότερες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της και μέσα σε ένα έντονο κλίμα πόλωσης, οι Αιγύπτιοι καλούνται για δεύτερη διαδοχική ημέρα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, προκειμένου να επιλέξουν ανάμεσα στο πρώην στέλεχος του καθεστώτος Mubarak, Ahmed Shafiq και στον υποψήφιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Mohammed Mursi.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Hosni Mubarak είχε έρθει δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τη συμμετοχή να φθάνει μόλις στο 46%. Ειδικότερα, ο Ahmed Shafiq (δεξιά) έλαβε το 23,7% των ψήφων, την ίδια στιγμή που ο Mohammed Mursi (αριστερά) το 24,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πόρτες των 13.000 εκλογικών κέντρων θα ανοίξουν στις 08.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 21.00 το βράδυ, τοπική και ώρα Ελλάδας. Τα τελικά αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαμηλή προσέλευση και καταγγελίες για νοθεία

Η πρώτη ημέρα των προεδρικών εκλογών χαρακτηρίστηκε από τη χαμηλή προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, με εκπρόσωπο της αρμόδιας επιτροπής για τη διεξαγωγή των εκλογών να αναφέρει πως στην πλειοψηφία των εκλογικών κέντρων, το ποσοστό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δεν ξεπερνούσε το 15%.

Παρόλο που και οι δύο υποψήφιοι παραπονέθηκαν για παραβιάσεις στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων των προσημειωμένων ψηφοδελτίων καθώς και των φημών για μελάνι που εξαφανίζεται, κανείς εξ αυτών δεν ανέφερε ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, Farouk Sultan, τόνισε ότι σημειώθηκαν διαδοχικές παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στη διάρκεια της πρώτης ημέρας των προεδρικών εκλογών.

Κι όλα αυτά, ενώ ήδη το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου έκρινε άκυρες τις βουλευτικές εκλογές και άναψε το «πράσινο» φως για την υποψηφιότητα του Ahmed Shafiq στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, παρά το γεγονός ότι άνηκε στο καθεστώς Mubarak, προκαλώντας την «έκρηξη» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης