Διακοπή ηλεκτροδότησης, απαγορευτικό απόπλου, σημαντικές υλικές ζημιές σε δημόσια κτήρια, εμπορικά κέντρα και οικιστικά ακίνητα είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην Κροατία και τη Σλοβενία.

Στην Κροατία, την παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε τουλάχιστον 90 περιπτώσεις σε όλη τη χώρα προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι, η ταχύτητα των οποίων ξεπερνούσε τα 80 χλμ./ανά ώρα. Στέγες κτηρίων και φράχτες ξηλώθηκαν, δέντρα έπεσαν από τη σφοδρότητα των ανέμων, μεταλλικά φύλλα στέγης αποκολλήθηκαν, βιτρίνες καταστημάτων και αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε διάστημα έξι ωρών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να παρέμβει σε 25 περιπτώσεις στην πόλη του Ζάγκρεμπ, 27 στα προάστια της κροατικής πρωτεύουσας, 12 στη συνοικία Κρίζεβτσι, 11 στην περιοχή του Μεντίμουριε, 7 στην περιοχή του Όσιγιεκ και 5 στο Σπλιτ. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους εάν δεν είναι απαραίτητες, καθώς η ταχύτητα των ανέμων μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 105 χλμ/ανά ώρα.

Από τους θυελλώδεις ανέμους προβλήματα υπήρξαν και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια καταμαράν προς τα νησιά της Αδριατικής. Το απαγορευτικό απόπλου αναμένεται να αρθεί σήμερα, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Στη Σλοβενία χάος προκλήθηκε κυρίως στην περιοχή της Γκορένισκα, καθώς οι άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, ξήλωσαν στέγες και προκάλεσαν διακοπή της ηλεκτροδότησης αφήνοντας πόλεις στο σκοτάδι. Στο Κράνι, οι άνεμοι ξήλωσαν τις στέγες σχολείων και εμπορικών κέντρων και κομμάτια από τις κατασκευές βρέθηκαν περίπου 150 μακριά. Στην περιφέρεια του Μάριμπορ περίπου 7.000 καταναλωτές έμειναν χωρίς ρεύμα εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν απόψε ή το αργότερο αύριο το πρωί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης