Σε αντιπαράθεση οδηγούνται η κροατική κυβέρνηση και οι τράπεζες, μετά την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για το «πάγωμα» της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου σε 6,39 κούνα για ένα έτος, για τους δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό νόμισμα.

Η έγκριση της πρότασης «πυροδότησε» την αντίδραση της Ένωσης Τραπεζών της Κροατίας (HUB) με τον πρόεδρό της Ζόραν Μπόχατσεκ να προειδοποιεί ότι, εάν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτή τη θέση, οι τράπεζες θα μπορούσαν να μηνύσουν το κράτος, όχι μόνο για τις τελευταίες τροποποιήσεις στο νόμο περί καταναλωτικών δανείων, αλλά και για αυτές που εγκρίθηκαν στον ίδιο νόμο και εισήγαγαν ένα επιτόκιο 3,23% επί των δανείων, συνδεδεμένων με το ελβετικό νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μπόχατσεκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο όλες οι διατάξεις του σχετικού νόμου να τεθούν υπό αμφισβήτηση, αν και, όπως υπενθύμισε, ένα χρόνο πριν οι τράπεζες είχαν διαβεβαιώσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς ότι δεν θα αμφισβητήσουν τις τροπολογίες που πέρασαν.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπόχατσεκ επισήμανε ότι, δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδραση των τραπεζών, ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος. Κι΄ αυτό διότι, όπως είπε, «η λεπτομερής ανάλυση που μόλις κυκλοφόρησε από την Εθνική (κεντρική) Τράπεζα της Κροατίας (ΗΝΒ) αναφέρει ξεκάθαρα ότι αυτή (η κυβερνητική πρόταση) είναι ίσως μία από τις χειρότερες επιλογές».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος πριν από την ψηφοφορία (στη Βουλή), την Παρασκευή, για την κυβέρνηση να τροποποιήσει την πρότασή της και να μην κάνει αυτή την νομοθετική λύση, αλλά μια εθελοντική απόφαση, η οποία θα είναι πιο βιώσιμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της HUB υπογράμμισε, επίσης, ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν επεξεργάστηκε σε σωστή βάση, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι «αυτό έγινε αρκετά γρήγορα και αδέξια. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να το κάνουμε σωστά, οι τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν».

Επίσης, ζήτησε να προσδιοριστεί η κοινωνική κατάσταση των οφειλετών, καθώς, όπως τόνισε, δεν μπορούν όλοι οι δανειολήπτες να μπουν στο ίδιο «καλάθι» με τα ίδια μέτρα. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που πήραν στεγαστικό δάνειο για ένα ακίνητο και σε εκείνους που πήραν πέντε δάνεια για να χτίσουν ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Μαρτίνα Ντάλιτς, μέλος της Επιτροπής, η οποία διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) ψήφισε κατά της πρότασης. Η ίδια δήλωσε ότι, η πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούσε να ανοίξει το «οικονομικό κουτί της Πανδώρας».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του HDZ Ιβάν Σούκερ ψήφισε υπέρ της πρότασης και ανακοίνωσε ότι και άλλοι βουλευτές του κόμματος θα την στηρίξουν. Όμως, επεσήμανε ότι, ίσως μια λογική λύση να ήταν ένα μορατόριουμ λίγων μηνών, στη διάρκεια του οποίου, θα μπορούσε να εξευρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κροατία: Προστασία σε όσους έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης