Εξαιρετικά χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι. Ο Πλένκοβιτς τόνισε ότι η συνάντηση με τον κ. Μακρόν πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλή στιγμή, στην αρχή της κροατικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για το πρώτο εξάμηνο του 2020).

«Είχαμε διαβουλεύσεις σχετικά με τις κυριότερες προκλήσεις της κροατικής προεδρίας και συζητήσαμε διεξοδικά τα περαιτέρω βήματα σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων τον ερχόμενο Μάιο στο Ζάγκρεμπ, θέματα διεύρυνσης (της Ε.Ε.), το Brexit, τις προετοιμασίες για τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και τις διμερείς μας σχέσεις” υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ο Πλένκοβιτς, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης, που είχε την Τρίτη με τον Μακρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν με τον Πλένκοβιτς, εξέφρασε την ετοιμότητά του να εργαστεί για την προώθηση των σχέσεων Γαλλίας – Κροατίας.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, που και οι δύο θέλουμε να τις εμβαθύνουμε» δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων “Hina” και επισήμανε πως σκοπεύει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κροατία.

«Η Κροατία και η Γαλλία έχουν ετήσιο όγκο εμπορίου περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, η Γαλλία είναι ο ένατος μεγαλύτερος επενδυτής στην Κροατία. Πέρυσι, 650.000 Γάλλοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Κροατία», είπε από την πλευρά του ο κ. Πλένκοβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κροάτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο τέθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Μακρόν. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τροποποιήσεις στη διαδικασία ένταξης των υποψηφίων χωρών και να εκδώσει πρόσθετη έκθεση για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τον Φεβρουάριο» προστίθεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Ο Μακρόν επισήμανε ότι επιθυμεί η Διάσκεψη του Ζάγκρεμπ τον ερχόμενο Μάιο να είναι επιτυχής και σημείωσε ότι η αλλαγή της μεθοδολογίας στην ενταξιακή διαπραγματευτική διαδικασία αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων με τις υποψήφιες χώρες. «Η Γαλλία πρότεινε νέα μέθοδο, ώστε η διαδικασία διεύρυνσης να μην είναι απλά μια γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά μια πραγματική πολιτική πορεία, που μπορεί να επιταχυνθεί ή αντιστραφεί, και η οποία περιέχει όρους καθώς και συγκεκριμένα οφέλη για τις υποψήφιες χώρες» δήλωσε ο κ. Μακρόν, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου “Hina”.

«Είμαι ευτυχής που ο Πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία της Διάσκεψης Κορυφής του Ζάγκρεμπ, η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς, είναι προς το συμφέρον μας οι χώρες αυτές να είναι σταθερές και να προβούν σε οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις” τόνισε ο κ. Πλένκοβιτς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης