Η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία πρόκειται να τεθεί επί τάπητος στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση στο Σότσι του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως όλα τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ουσακόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου είπε ότι «η κατάσταση στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μεταξύ των δικών μας εκπρόσωπων και των εκπροσώπων του Άσαντ» τονίζοντας ότι για όλες τις τελευταίες πληροφορίες επί του θέματος Πούτιν και Ερντογάν θα μιλήσουν μετά το τέλος της συνάντησής τους, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου που θα δώσουν.

Παράλληλα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του την Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία θα προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα επόμενα βήματα στην βορειοανατολική Συρία μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη.

Ερντογάν: Θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα μιλήσουμε με τον κ. Πούτιν και μετά από αυτό θα προχωρήσουμε στα απαραίτητα επόμενα βήματα» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα το Σάββατο, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο το θέμα της ζώνης ασφαλείας, αλλά προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει στην εφαρμογή των δικών της σχεδίων, στην περίπτωση που δεν βρεθεί μια λύση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη στις 22.00  το βράδυ λήγει η κατάπαυση του πυρός, όπως ανέφεραν τουρκικές στρατιωτικές πηγές. «Ξεκίνησε την Πέμπτη στις 22:00 (τουρκική ώρα) (…) και άρα θα τελειώσει την Τρίτη στις 22:00», δήλωσαν οι πηγές. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, περίπου 125 οχήματα εγκατέλειψαν τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG αφότου ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός. «Παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς», δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Η Τουρκία δήλωσε πως η επίθεση θα επαναληφθεί μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, εάν τα μέλη των YPG δεν έχουν αποσυρθεί μέχρι τότε από εκεί. «Όταν περάσουν οι 120 ώρες, αν υπάρχουν τρομοκράτες, θα τους εξουδετερώσουμε», δήλωσαν οι στρατιωτικές πηγές.

Απειλές ΗΠΑ προς Τουρκία

Από την άλλη πλευρά,  ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Μάικ Πομπέο δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι προετοιμασμένος να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη ενάντια στην Τουρκία για τις ενέργειές της στη Συρία σε περίπτωση που αυτό είναι «απαραίτητο».

«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο», δήλωσε ο Πομπέο. «Αλλά σε περίπτωση που απαιτείται στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση».

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει σίγουρα οικονομικές και διπλωματικές δυνάμεις, προτού στραφεί σε στρατιωτική δράση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης