Τα μέλη της ομάδας δωρητών από χώρες της Δύσης και του Αραβικού Κόλπου συναντώνται σήμερα, Τετάρτη, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στη σκιά της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 90 στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.

Η ομάδα θα εξετάσει τις πολιτικές εξελίξεις μετά την παραίτηση του προέδρου, Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, τον Φεβρουάριο ύστερα από 33 χρόνια στην εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα από τη διάσκεψη αυτή που επικεντρώνονται στους τρόπους σταθερής βοήθειας που η ομάδα μπορεί να παράσχει για να στηρίξει τα σχέδια της κυβέρνησης της Υεμένης για μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις. Η ομάδα επίσης στοχεύει να συζητήσει την εξεύρεση άμεσων τρόπων για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ομάδας.

Τόσο οι δυτικές χώρες όσο και οι γειτονικές της Υεμένης παρακολουθούν με ανησυχία την ενίσχυση της αλ Κάιντα σε περιοχές που ελέγχονται από ένοπλους ισλαμιστές, γεγονός που επιτρέπει στην οργάνωση να σχεδιάζει επιθέσεις εκτός της χώρας.

Η επίθεση της Δευτέρας στη Σαναά από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 90 στρατιώτες πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη δήλωση της Ουάσινγκτον ότι οι δυτικές και αραβικές μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν μια βομβιστική επίθεση της αλ Κάιντα με στόχο αεροσκάφος που είχε σχεδιαστεί στην Υεμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή διάσκεψη των δωρητών θα είναι η πρώτη από τότε που παραιτήθηκε ο Σάλεχ ανοίγοντας τον δρόμο για την εκλογή νέου προέδρου, του Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι, τον Φεβρουάριο για μια διετή μεταβατική περίοδο.

Ο πρωθυπουργός της Υεμένης Μοχάμεντ Μπασίντουα και ο υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας Μοχάμεντ αλ-Σααντί αναμένεται να παρευρεθούν στη διάσκεψη στο Ριάντ, της οποίας θα συν-προεδρεύουν η Σαουδική Αραβία και η Βρετανία.

Χώρες από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, που περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τα Η.A.E. και το Ομάν ενδέχεται να συμμετάσχουν, ενώ το ίδιο ισχύει για τις Η.Π.Α., την Ε.Ε., τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης