Στη Συρία βρίσκεται από την Κυριακή ο ειδικός απεσταλμένος του Ο.Η.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να έχει κρίσιμες συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους της ασιατικής χώρας, στη σκιά των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού.

Ο Kofi Annan έφθασε με αεροπλάνο στη Δαμασκό, με ειδική αντιπροσωπεία της κυβέρνησης να τον υποδέχεται στην αίθουσα αναμονής. Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες για την εκπόνηση ενός σχεδίου το οποίο θα τερματίσει το «λουτρό» αίματος στην πολύπαθη χώρα έχουν αποτύχει, με τη Ρωσία και την Κίνα να στηρίζουν σταθερά το καθεστώς, αρνούμενες να συμφωνήσουν στη λήψη σκληρότερων οικονομικών μέτρων σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ειδικός απεσταλμένος θα έχει συνάντηση μέσα στην ημέρα με τον πρόεδρο της Συρίας, Bashar al-Assad, προκειμένου να συζητήσουν για την πορεία εφαρμογής ενός ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Απρίλιο και προέβλεπε έξι βασικά σημεία δράσης για τον τερματισμό των συγκρούσεων και τη μετάβαση σε μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης. Η εκεχειρία που προβλεπόταν δεν τηρήθηκε σε καμία περίπτωση, με τον αριθμό των νεκρών από τα μέσα Μαρτίου του 2011, όταν και ξεκίνησε η κρίση, να έχουν ξεπεράσει τις 15.000.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης