Το Κρεμλίνο επεσήμανε σήμερα ότι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν χθες εις βάρος του πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, του Πολ Μάναφορτ, και ενός συνεργάτη του, του Ρικ Γκέιτς, δεν κατονομάζουν την Ρωσία ως υπεύθυνη για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

Χθες Δευτέρα, ο Μάναφορτ και ο Γκέιτς εμφανίστηκαν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον και δήλωσαν αθώοι στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 12 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

Κάποιες από τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν στο πλαίσιο της πεντάμηνης έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη αφορούν μια περίοδο πριν από τουλάχιστον δέκα χρόνια και επικεντρώνονται στο έργο του Μάναφορτ για λογαριασμό της πρώην κυβέρνησης της Ουκρανίας και όχι της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα παρατήρησε την απουσία καταγγελιών εις βάρος της Ρωσίας στο κατηγορητήριο λέγοντας ότι η Μόσχα ανέκαθεν διέψευδε κάθε ανάμειξη στις εκλογές των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ρωσία δεν κατονομάζεται με κανέναν τρόπο στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν. Αλλες χώρες και άλλα πρόσωπα εμφανίζονται (στο κατηγορητήριο)», είπε ο Πεσκόφ προς τους δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Η Μόσχα ποτέ δεν αισθάνθηκε ένοχη ώστε να νιώθει τώρα δικαιωμένη» είπε ερωτηθείς αν το Κρεμλίνο ερμηνεύει το κατηγορητήριο ως επιβεβαίωση των επανειλημμένων ρωσικών διαψεύσεων.

Ο ίδιος είπε ότι η έρευνα είναι ένα εσωτερικό ζήτημα των ΗΠΑ στο οποίο δεν ενεπλάκη η Ρωσία, αλλά το παρακολουθεί από απόσταση.

Επίσης αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες που αφορούν την υπόθεση εις βάρος ενός τρίτου πρώην συνεργάτη του Τραμπ, του δικηγόρου Τζορτζ Παπαδόπουλου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Παπαδόπουλος μίλησε στους ερευνητές για τις προσπάθειές του να διοργανώσει μια συνάντηση ανάμεσα στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ και στη ρωσική ηγεσία στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με έναν καθηγητή ο οποίος εδρεύει στο Λονδίνο και υποστήριζε ότι έχει επαφές με ρώσους αξιωματούχους, και με μια Ρωσίδα, την οποία περιέγραψε ως συγγενή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το κατηγορητήριο εις βάρος του Παπαδόπουλου αναφέρει επίσης επαφές που είχε με κάποιον με διασυνδέσεις με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ερωτηθείς για το συμπέρασμα του Κρεμλίνου ως προς την αναφορά προσώπου που συνδέεται με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην υπόθεση του Παπαδόπουλου, ο Πεσκόφ απάντησε ότι η κατηγορία είναι παντελώς ανυπόστατη.

«Πρόκειται για μια κατηγορία για γέλια», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης