Η αμερικανική αποχώρηση από την συμφωνία-ορόσημο για τον περιορισμό των πυραύλων Μέσου Βεληνεκούς (INF) θα καταστήσει τον κόσμο πιο επικίνδυνο και θα εξαναγκάσει τη Μόσχα να σταματήσει την «ισορροπία δυνάμεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:

«Αν πραγματικά η Ουάσινγκτον γυρίσει την πλάτη στην συμφωνία-ορόσημο, η απαγόρευση της παραγωγής μικρού και μέσου βεληνεκούς πυραύλων θα αρθεί, καθιστώντας τον κόσμο πιο επικίνδυνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι τότε πρόεδροι Ρίγκαν των ΗΠΑ και Γκορμπατσόφ της ΕΣΣΔ, είχαν υπογράψει την ιστορική συμφωνία το 1987, η οποία και είχε τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο χρόνο. Για να σημάνει τον τερματισμό των εξοπλισμών του Ψυχρού Πολέμου από τις δύο -τότε- υπερδυνάμεις.

Πάντως, ο προεδρικός σύμβουλος Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει πιστή στη συμφωνία, ενώ άλλοι Ρώσοι πολιτικοί χαρακτήρισαν την δήλωση Τραμπ περί αποχώρησης από την INF
«αμερικανικό εκβιασμό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι θα εγκαταλείψει μια σημαντική συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα. Το Δεκέμβριο του 2001 ο Βλαντίμιρ Πούτιν άκουσε τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο να αναγγέλλει την έξοδο των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Αντιβαλλιστικών Πυραύλων ABM, την οποία είχαν συνυπογράψει ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, το 1972.

Ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει λάθος του Μπους την εν λόγω κίνηση, συμπληρώνοντας πάντως ότι η απόφαση του τότε Αμερικανού προέδρου δεν συνιστά απειλή για την ασφάλεια της ΡωσίαςΟ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει λάθος του Μπους την εν λόγω κίνηση, συμπληρώνοντας πάντως ότι η απόφαση του τότε Αμερικανού προέδρου δεν συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. Έτσι, παρά την έξοδο των ΗΠΑ από τη Συμφωνία ABM, αμφότερες οι χώρες περιόρισαν τα οπλοστάσιά τους.

Σχεδόν 17 χρόνια αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία INF για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς.

Εάν η διαφαινόμενη αποχώρηση της Ουάσινγκτον και από αυτή τη συμφωνία κυλήσει με παρόμοια ανώδυνο τρόπο, όπως είχε συμβεί το 2001, είναι αβέβαιο. Βάσει της συμφωνίας INF τα δύο κράτη είχαν καταστρέψει συνολικά 2.692 πυραύλους – 846 οι ΗΠΑ και 1.846 οι σοβιετικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν η απαρχή της διαδικασίας που είχε οδηγήσει στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Οι ΗΠΑ θέτουν ζήτημα κατάργησης της Συμφωνίας INF εκτός αν συμπεριληφθούν σ’ αυτήν με την διεύρυνση της ισχύος της με την συμμετοχή της Ινδίας και της Κίνας.

Η υπό τον Τραμπ διακυβέρνησης το Λευκό Οίκο, προωθεί επιθετικό εκσυγχρονισμό του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, θεωρώντας την συμφωνία INF «ξεπερασμένη λόγω των νέων απειλών από την Ρωσία και την Κίνα».

Και όπως κομπάζοντας ο πρόεδρος Τραμπ «έχουμε τρομερά αποθέματα χτημάτων να παίξουμε και με τα στρατιωτικά μας ζητήματα».

—————–

Σ.σ.: Γύρω στις 04.00 σήμερα το πρωί, στην ΕΡΤ1 προβαλλόταν ντοκιμαντέρ για τους σκηνοθέτες έργων γύρω από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εντύπωση μου είχε κάνει η φράση: «Πως συγκέντρωναν τα διαμελισμένα πτώματα των στρατιωτών και τα «συναρμολογούσαν» προκειμένου να δημιουργείται κάποιο συνολικό πτώμα που θα έφερε το καρτελάκι-ταυτότητα που κρεμόταν σε κάποιον λαιμό».

Αυτό το απόσπασμα θα έπρεπε να προβληθεί στο περιβάλλον Τραμπ, για να αναλογισθεί την φρίκη του πολέμου.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης