Επιμνημόσυνες δεήσεις των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πραγματοποιούνται σήμερα, Τετάρτη, σε όλη τη Ν. Ζηλανδία. Η ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου στο Κράιστσερτς, στοίχησε τη ζωή σε 185 ανθρώπους προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στις 12:51 το μεσημέρι τοπική ώρα (02:51 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) κρατήθηκε δύο λεπτών σιγή, τη στιγμή που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση πριν από έναν ακριβώς χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο σεισμός άλλαξε τα πάντα, ωστόσο δεν έριξε το ηθικό της πόλης. Ήταν μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές. Άνθρωποι συνωστίζονταν κάτω από κουβέρτες, οι σειρήνες ηχούσαν διαρκώς και σκόνη και καπνός γέμιζαν τον αέρα», τόνισε μέσα σε κλίμα συγκίνησης ο πρωθυπουργός της χώρας, John Key.

Νωρίτερα, η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο όταν παιδιά άφησαν να πετάξουν στον ουρανό 185 πεταλούδες στη μνήμη των θυμάτων. Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών στο κεντρικό πάρκο της πόλης, με τους συγγενείς των θυμάτων να μην μπορούν να κρύψουν τη θλίψη τους για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης, ο κυβερνήτης της επαρχίας, Jerry Mateparae, διάβασε ένα μήνυμα του πρίγκιπα William, στο οποίο εξέφραζε τα βαθιά του συλλυπητήρια για «τη χειρότερη καταστροφή στη χώρα τα τελευταία 80 χρόνια».

«Ακόμα και αυτοί που βρίσκονταν μακριά από εκείνη την τρομερή ημέρα μοιράζονται τον πόνο σας. Ξέρουμε πως πρόκειται για μια μάχη. Όμως σε αυτή τη μάχη έχουμε δει τη δύναμη και την επιμονή των κατοίκων του Κράιστσερτς», ανέφερε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton σε μαγνητοσκοπημένο της μήνυμα.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης