Το αεροδρόμιο της Αβάνας ήταν ο τόπος που φιλοξένησε ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο στα εκκλησιαστικά χρονικά, την ιστορική συνάντηση του πάπα με τον Ρώσο πατριάρχη στην Κούβα.

Για πρώτη φορά μετά το σχίσμα του 1054 ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συνάντησε τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια αιτία για αυτό το χάσμα, που Κύριλλος και Φραγκίσκος επιχειρούν να γεφυρώσουν, αποτέλεσε η ουνία, δηλαδή η προσπάθεια του παπισμού για εκδυτικισμό της μη λατινικής Ανατολής, που θεωρείται μείζον ζήτημα για τους Ρώσους Ορθοδόξους.

Στην κοινή τους διακήρυξη οι δύο πνευματικοί ηγέτες απηύθυναν έκκληση για την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και την Β. Αφρική.

«Οι εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές μας εξοντώνονται ολοκληρωτικά. Οι εκκλησίες τους ρημάζονται βάναυσα και λεηλατούνται, τα ιερά τους κειμήλια βεβηλώνονται, τα μνημεία τους καταστρέφονται» ανέφεραν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη συνάντηση ο πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε για το Μεξικό, όπου θα πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσκεψη. Στο αεροδρόμιο τον αποχαιρέτησε ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο.

Πηγή: euronews.gr

Διαβάστε επίσης:
Στην Κούβα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης