Μια «τρύπα» στο νερό έκανε ένας ισπανικός πετρελαϊκός κολοσσός, ο οποίος επιχείρησε να εντοπίσει πετρέλαιο στα ανοικτά της Κούβας, έχοντας εξασφαλίσει τη σχετική άδεια των κουβανικών Αρχών.

Η «Repsol» πραγματοποιούσε εδώ και μήνες έρευνες για την ανεύρεση κοιτασμάτων «μαύρου» χρυσού, σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από τις ακτές, προχωρώντας μάλιστα στις 18 Μαΐου σε γεώτρηση, χωρίς ωστόσο να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε τη Δευτέρα ότι δε θα συνεχιστούν οι έρευνες, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό στην Αβάνα καθώς ο εντοπισμός πετρελαίου ή φυσικού αερίου θα μπορούσε να δώσει μια περαιτέρω ώθηση στην οικονομία του νησιού της Καραϊβικής, ενισχύοντας τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται τους τελευταίους μήνες και στόχο έχουν την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

«Σε αυτό το σημείο, δε νομίζω ότι έχει νόημα να συνεχίσουμε. Η παράκτια γεώτρηση αποτελεί μια διαδικασία εξαιρετικά δαπανηρή και με μεγάλο κίνδυνο», εξήγησε ο Kristian Rix, επισημαίνοντας παράλληλα πως το συνολικό κόστος των εργασιών ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάρτηση από το πετρέλαιο

Η Κούβα καλύπτει σχεδόν τις μισές ενεργειακές της ανάγκες από πετρελαιοπηγή που υπάρχει στο έδαφός της, με αποτέλεσμα να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Οι σχέσεις του Raul Castro με τον Hugo Chavez παραμένουν άριστες, με την Αβάνα να εισάγει περισσότερα από 100.000 βαρέλια την ημέρα με εξαιρετικά ευνοϊκούς οικονομικούς όρους.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου ξεκίνησαν πριν τέσσερις μήνες, με την πλατφόρμα «Scarabeo 9», που χρησιμοποιήθηκε στη σχετική επιχείρηση, να κατασκευάζεται στην Κίνα.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις και κυρίως την έντονη αντίδραση των Η.Π.Α., η Κούβα προχώρησε κανονικά στην υλοποίηση του σχεδίου της. Ο βασικός προβληματισμός της Ουάσινγκτον σχετιζόταν με το πως θα αντιμετωπιζόταν μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη που δημιουργήθηκε στην εξέδρα «Deep Horizon» στον Κόλπο του Μεξικού, όταν ύστερα από ένα εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε εκτεταμένη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:
Κούβα: Στο κυνήγι του… «μαύρου» χρυσού, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012, 02:50

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης