Δυσοίωνο είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Μπερνάρ Κουσνέρ.

Η Ευρώπη προτίμησε να μη δει τους ανθρώπους που πεθαίνουν στη θάλασσα​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, συνιδρυτής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και των «Γιατρών του Κόσμου» και πρώην ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο επισκέφτηκε την Τετάρτη την Αθήνα και μίλησε για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
«Ζούμε την αρχή του τέλους της Ε.Ε., όχι σε επίπεδο γραφειοκρατίας, Βρυξελλών, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κομισιόν, αλλά στον τομέα της ηθικής, της δεοντολογίας και της πολιτικής θέλησης» επεσήμανε ο κ. Κουσνέρ, ασκώντας κριτική στην απόφαση των περισσότερων κρατών – μελών να μη δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες.

«Πρόκειται για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, γιατί η Ευρώπη αρνήθηκε τους πρόσφυγες. Αν μπορούσαμε να δεχτούμε τους πρόσφυγες και οι “27” (εταίροι), δεν θα ήταν τόσο μεγάλη κρίση. Δεν αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι σε συλλογικό επίπεδο. Αν είχαμε τη δύναμη να κάνουμε κάτι, θα ήταν εύκολο. Προτιμήσαμε να μη δούμε τους ανθρώπους που πεθαίνουν στη θάλασσα. Η Γαλλία και η Ελλάδα είμαστε μεσογειακές χώρες. Εκεί όπου παίζουν τα παιδιά μας στις παραλίες, τα παιδιά άλλων χωρών πεθαίνουν» παρατήρησε.

«Ποια είναι η αναγκαιότητα της Ε.Ε.;» διερωτήθηκε, για να δώσει αμέσως μετά την απάντηση: «Πρώτον να σταματήσει τον πόλεμο ανάμεσά μας, κάτι που έκανε λίγο ή πολύ. Δεύτερον η αλληλεγγύη, η αδελφότητα, το να είμαστε μαζί. Σε αυτό το επίπεδο δεν δράσαμε στη σωστή κατεύθυνση… Είναι η Ε.Ε. νεκρή; Όχι, αλλά είναι πληγωμένη. Είναι αυτό το τέλος της Ε.Ε.; Όχι, γιατί η ιδέα της είναι τόσο σημαντική, τόσο σπουδαία» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης