Κούρτς: Αισιοδοξεί ότι η συνεργασία με τους Πράσινους θα διαρκέσει ολόκληρη την πενταετία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020, 19:27
Κούρτς: Αισιοδοξεί ότι η συνεργασία με τους Πράσινους θα διαρκέσει ολόκληρη την πενταετία

Την αισιοδοξία του ότι η νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματός με τους Πράσινους –για την οποία επήλθε προχθές τη νύχτα συμφωνία και χθες παρουσιάστηκε το κοινό κυβερνητικό τους πρόγραμμα– θα παραμείνει στην εξουσία ολόκληρη την επόμενη πενταετία εξέφρασε σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο μελλοντικός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Τονίζοντας την εξαίρετη ικανοποίησή του για το κυβερνητικό πρόγραμμα και επαινώντας την καλή βάση συνομιλίας με τον μελλοντικό εταίρο-αντικαγκελάριο στην κυβέρνηση, τον αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, ο ίδιος διευκρίνισε ταυτόχρονα πως "πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι δεν θα αλλάξουμε την (σ.σ. αυστηρή) γραμμή μας στο μεταναστευτικό".

Το μεσημέρι, η διοικούσα επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος ενέκρινε ομόφωνα τη συμφωνία των δύο κομμάτων, η οποία αναμένεται να εγκριθεί και από από την πλειοψηφία των 275 συνέδρων στο αυριανό έκτακτο Ομοσπονδιακό Συνέδριο των Πράσινων στο Σάλτσμπουργκ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ορκωμοσία της κυβέρνησης την ερχόμενη Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο Αυστριακός πρόεδρος ολοκληρώνει αύριο, Σάββατο, τις προκαταρκτικές συνομιλίες του με τα μελλοντικά μέλη της νέας, 17μελούς κυβέρνησης, στην οποία το Λαϊκό Κόμμα, εκτός του καγκελάριου Κουρτς, θα έχει δέκα υπουργούς και έναν υφυπουργό, ενώ οι Πράσινοι θα εκπροσωπούνται με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του κόμματος Βέρνερ Κόγκλερ, τρεις υπουργούς και μία υφυπουργό.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στο Μέγαρο της Καγκελαρίας η παράδοση από την απερχόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών με επικεφαλής την υπηρεσιακή καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν - την πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου - που ασκούσε καθήκοντα από τις αρχές Ιουνίου.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε αναλάβει να οδηγήσει την χώρα στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από την κατάρρευση, τον περασμένο Μάιο, του μέχρι τότε κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, του Λαϊκού Κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Αιτία της κατάρρευσης της συγκυβέρνησης υπήρξε η αποκαλούμενη «Υπόθεση Ίμπιζα», το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος-Πράσινων αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη, ή την ερχόμενη Παρασκευή, τις προγραμματικές δηλώσεις της στη νέα αυστριακή Βουλή πού προήλθε από τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου και στην οποία το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 71 έδρες (στο σύνολο των 183), οι Σοσιαλδημοκράτες 40, το Κόμμα των Ελευθέρων 31, οι Πράσινοι 26 και το κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) 15 έδρες.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020, 19:30