Η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα προκήρυξε δημοτικές εκλογές για τις 3 Νοεμβρίου. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις της κας Γιαχγιάγκα με τις βασικές πολιτικές δυνάμεις του Κοσόβου και την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης επήλθε μετά τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Κοσόβου, η απόφαση ελήφθη με βάση το άρθρο 4 του νόμου περί δημοτικών εκλογών και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την οργάνωση και τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2000 που οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε ολόκληρη την επικράτεια του Κοσόβου, επειδή η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι στις 19 Απριλίου, στις Βρυξέλλες, προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών ταυτόχρονα σε όλο το Κόσοβο.

Οι Σέρβοι που αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Κοσόβου αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, το 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης