Η βουλή του Κοσόβου υπερψήφισε με 61 ψήφους την κυβέρνηση που πρότεινε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι, ο οποίος προέρχεται από τη Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK), το δεύτερο σε αριθμό βουλευτών πολιτικό κόμμα στο κοινοβούλιο. Η βουλή του Κοσόβου αποτελείται από 120 βουλευτές. Στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού συμμετέχουν, εκτός από την LDK, το κόμμα «Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου», του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, η «Σερβική Λίστα», που εκπροσωπεί τους Σέρβους, ενώ υποστηρίζεται και από βουλευτές άλλων μειονοτήτων. Η κυβέρνηση έχει τέσσερις αντιπροέδρους και 16 υπουργούς. Μία θέση αντιπροέδρου και ένα υπουργείο ανέλαβαν εκπρόσωποι της σερβικής μειονότητας. Ο νέος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι είναι στέλεχος της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου και μέχρι σήμερα εκτελούσε καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ο Χότι, παρουσιάζοντας στη βουλή το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, ανέφερε ότι προτεραιότητες θα αποτελέσουν η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η πάταξη της διαφθοράς, η επιβολή του κράτους δικαίου και οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβία υπό την αιγίδα της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο νέος πρωθυπουργός του Κοσόβου θεωρείται τεχνοκράτης και στο κόμμα του ήταν υπεύθυνος για θέματα οικονομικής πολιτικής.

Στη συνεδρίαση για την εκλογή νέας κυβέρνησης δεν συμμετείχε το κίνημα «Αυτοδιάθεση», που αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο. Ο αρχηγός του και τέως πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι θεωρεί παράνομη την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο τη Δημοκρατίας στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα και ζητάει να προκηρυχθούν εκλογές. Το συνταγματικό δικαστήριο ωστόσο, με πρόσφατη απόφασή του, έκρινε νόμιμη τη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση Κούρτι καταψηφίστηκε από τη βουλή στις 25 Μαρτίου, όταν η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου αποχώρησε από τον συνασπισμό που είχε συνάψει με το κίνημα «Αυτοδιάθεση».

Ο Κούρτι κυβέρνησε μόνον 51 ημέρες και κατέχει το αρνητικό ρεκόρ της πιο βραχύβιας κυβέρνησης του Κοσόβου από το 2001, όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκλογές. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ανατροπή της κυβέρνησής του μεθοδεύτηκε από τις ΗΠΑ εξαιτίας της άρνησής του να αποδεχθεί, στον διάλογο με τη Σερβία, οποιαδήποτε συζήτηση που θα συμπεριλαμβάνει και το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών ή άλλες παραχωρήσεις που θα βλάπτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του Κοσόβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης