Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 48 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμό ρεκόρ για μία μέρα στην κινεζική αυτή περιοχή, με την πλειονότητα αυτών να είναι άνθρωποι που επέστρεψαν από το εξωτερικό, ενώ η πόλη αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στον έλεγχο της τήρησης της υποχρεωτικής καραντίνας των 14 ημερών από τους νεοαφιχθέντες, καθώς μόνον το ένα τρίτο από τα 6.000 ηλεκτρονικά βραχιολάκια, που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτούς με τον σκοπό αυτόν, έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Με τα νέα αυτά κρούσματα ανέρχεται σε 256 ο συνολικός αριθμός τους στο Χονγκ Κονγκ. Από τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, τα 36 αφορούν ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα κύμα ανθρώπων που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στο έδαφός του έπειτα από μια έξαρση του Covid-19 στην Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, αλλά καθυστερήσεις εμποδίζουν την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βραχιολιών για τον έλεγχο της τήρησης της καραντίνας τους.

«Δεν έχω smartphone» δήλωσε ο Τζον Μπάτεν, ένας κριτικός έργων τέχνης, ο οποίος επέστρεψε από την Αυστραλία χθες, προσθέτοντας ότι η συσκευή εντοπισμού του δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

«Φαντάζομαι ότι κάποιος θα χτυπήσει την πόρτα μου κάποια στιγμή» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι Αρχές στο αεροδρόμιο του είπαν ότι θα λάβει ένα smartphone στο σπίτι του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας καταγράψει 256 κρούσματα, το υπό κινεζική κυριαρχία Χονγκ Κονγκ υιοθέτησε αυστηρούς περιορισμούς για τους ταξιδιώτες, δίνοντας εντολή για 14ήμερη καραντίνα σε όλους όσοι έφτασαν εκεί από χθες, Πέμπτη, τα μεσάνυχτα και συνιστώντας την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών.

Το Χονγκ Κονγκ είχε επιτύχει να ελέγξει σε κάποιο βαθμό την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αλλά περισσότεροι από το 90% αυτών που διαγνώσθηκαν πρόσφατα θετικοί στον SARS-CoV-2 είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ενώ βρισκόντουσαν στο εξωτερικό ή είχαν στενή επαφή με ταξιδιώτες.

Το Χονγκ Κονγκ έχει ανακοινώσει ότι έχει ετοιμάσει περισσότερα από 20.000 ηλεκτρονικά βραχιολάκια για αυτούς που φτάνουν στο έδαφός του και ότι θα στέλνει όποιον παρουσιάζει συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό απευθείας σε διαγνωστικά κέντρα κοντά στο αεροδρόμιο.

Ο κωδικός QR (κωδικός ταχείας απόκρισης) των ηλεκτρονικών αυτών βραχιολιών συνδέεται με μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ώστε να αναγνωρίζονται αυτοί που παραβιάζουν την καραντίνα τους στις 14 ημέρες που διαρκεί.

Σήμερα το δημόσιο δίκτυο RTHK μετέδωσε δήλωση του επικεφαλής πληροφοριών Βίκτορ Λαμ, σύμφωνα με τον οποίο κάποιες καθυστερήσεις που σημειώνονται είναι αποτέλεσμα της ξαφνικής έναρξης λειτουργίας του συστήματος αυτού. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω, ενώ η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Πολλοί κάτοικοι αναφέρουν σήμερα σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν έχουν λάβει μήνυμα επαλήθευσης από την κυβέρνηση το οποίο απαιτείται για να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή. Ορισμένα βραχιολάκια, τα οποία δεν έχουν ασφαλίσει καλά, μπορεί εύκολα να τους γλιστρήσουν, προσθέτουν.

Οι ταξιδιώτες διαμαρτύρονται επίσης για έλλειψη οδηγιών για αυτούς που μπαίνουν σε καραντίνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πάνε στο σπίτι τους από το αεροδρόμιο ή θα αγοράσουν τρόφιμα, με πολλούς να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να ψωνίζουν προτού μπουν στο διαμέρισμά τους.

Καθώς πολλά βραχιολάκια δεν έχουν ενεργοποιηθεί, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο αριθμός των αφιχθέντων που τίθενται σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Μια κάτοικος, η Ντίπα Τζίβαν, δήλωσε ότι το βραχιολάκι της ενεργοποιήθηκε σήμερα, μία μέρα μετά την επιστροφή της από το Λονδίνο. «Νομίζω ότι το Χονγκ Κονγκ τα πάει καλύτερα από τα περισσότερα μέρη» δήλωσε ωστόσο.

Η ίδια άρχισε την καραντίνα στο σπίτι της πριν από την ενεργοποίησή του, αλλά ανησυχεί ότι άλλοι μπορεί να μην δείξουν την ίδια πειθαρχία.

«Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που απλώς δεν ενδιαφέρονται» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης