Η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα αλλά και της χαμηλής διαθεσιμότητας εμβολίων, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μολονότι τα κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονταν τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι καταγράφεται τώρα αύξηση στη Λιβύη, το Ιράν, το Ιράκ και την Τυνησία. Απότομη αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται επίσης στον Λίβανο και το Μαρόκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επόμενη εβδομάδα οι μουσουλμανικές χώρες θα γιορτάσουν το Αΐντ αλ Άντχα (Γιορτή της Θυσίας) που, κατά παράδοση, περιλαμβάνει θρησκευτικές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν οι μολύνσεις.

Ο ΠΟΥ «ανησυχεί ότι η τρέχουσα αύξηση θα συνεχίσει να κορυφώνεται τις επόμενες εβδομάδες, με καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε ο Οργανισμός σε μια ανακοίνωσή του.

Η έλλειψη συμμόρφωσης στα μέτρα για τη δημόσια υγεία και «ο εντεινόμενος εφησυχασμός» καθώς επίσης και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η εξάπλωση νέων παραλλαγών είναι οι κυριότερες αιτίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οργανισμός επισήμανε ότι η Τυνησία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Αφρική και ότι τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν στο Ιράν μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.

Συνολικά, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του Covid-19 στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (που περιλαμβάνει και χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Σομαλία και το Τζιμπουτί) έχει ξεπεράσει τα 11,4 εκατομμύρια. Έχουν επίσης καταγραφεί περισσότεροι από 223.000 θάνατοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης