Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τη Νότια Κορέα να στείλει ιατρικό εξοπλισμό στη χώρα του για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, υποσχόμενος ότι θα βοηθήσει κορεατικές εταιρείες να λάβουν την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν προσφέρθηκε να στείλει τον εξοπλισμό αυτόν, εφόσον περισσεύει, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γαλάζιος Οίκος, το προεδρικό μέγαρο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ. Το τηλεφώνημα αυτό, διάρκειας 23 λεπτών, έγινε κατόπιν κατεπείγουσας παράκλησης του Αμερικανού προέδρου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αίτημα για βοήθεια από την Ουάσινγκτον υπογραμμίζει τις διαφορετικές πορείες που ακολούθησαν οι δύο χώρες αφότου εντόπισαν τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 στο έδαφός τους, την ίδια ημέρα. Η Νότια Κορέα ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξέτασης του πληθυσμού, απομονώνοντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ιχνηλατώντας εξονυχιστικά τις επαφές τους. Κέρδισε έτσι τους επαίνους της διεθνούς κοινότητας αφού επιβράδυνε την εξάπλωση της επιδημίας με σχετικά περιορισμένη αναστάτωση για τη ζωή των ανθρώπων και την οικονομία της. Στη Νότια Κορέα έχουν χάσει τη ζωή τους μόλις 125 άνθρωποι, ενώ τις 13 τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν ξεπερνά τα 100 καθημερινά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εξετάσεις αρχικά ήταν λίγες και πλέον μεγάλες περιοχές της χώρας μπαίνουν σε καραντίνα ενώ καταγράφονται χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά.

Ο Μουν είπε στον Τραμπ ότι η Νότια Κορέα θα παράσχει όση περισσότερη υποστήριξη μπορεί στις ΗΠΑ, αν υπάρχει περισσευούμενος ιατρικός εξοπλισμός στη χώρα του. Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τους Κορεάτες παραγωγούς να λάβουν έγκριση για τον εξοπλισμό τους από την αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης