Δύο από τους Αυστραλούς επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που επαναπατρίστηκαν με πτήση τσάρτερ από την Ιαπωνία επιβεβαιώθηκε κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων πως έχουν μολυνθεί από τον COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας.

Η εξέλιξη θα πολλαπλασιάσει τα ερωτήματα και τις αμφισβητήσεις για τις διαδικασίες καραντίνας που εφάρμοσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αυστραλιανές αρχές επαναπάτρισαν χθες Πέμπτη 170 υπηκόους της χώρας που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο της αμερικανικής ναυτιλιακής εταιρείας Carnival Corp. Οι επιβάτες αυτοί παρέμειναν υπό περιορισμό στις καμπίνες τους από την 3η Φεβρουαρίου, όταν το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα.

Μετά την άφιξή τους στον τροπικό βορρά της Αυστραλίας, όπου θα περάσουν άλλες 14 ημέρες σε καραντίνα, οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις. Όσοι είπαν πως δεν αισθάνονται καλά υποβλήθηκαν σε ειδικότερες εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό.

«Έξι άνθρωποι διαπιστώθηκε ότι έχουν ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή/και πυρετό», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας που διανεμήθηκε σε μέσα ενημέρωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Οι εξετάσεις των δύο από τους ανθρώπους αυτούς για τη μόλυνση από τον COVID-19 είναι θετικές», κατά το ίδιο δελτίο Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ντι Στίβενς, αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, απέφυγε να κατονομάσει τους δύο Αυστραλούς. Διευκρίνισε πως οι ασθενείς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία κοντά στα σπίτια τους.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι μάλλον καλά, λίγο αδιάθετοι, με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, και δεν χρειάζεται απαραιτήτως να εισαχθούν στο σύστημα των νοσοκομείων, αλλά πιθανότητα θα εισαχθούν σε νοσοκομεία στις πολιτείες τους», διευκρίνισε η Στίβενς μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ντάργουιν.

Πλέον επισήμως καταμετρώνται 17 κρούσματα του κορωνοϊού από τις αρχές της Αυστραλίας. Ωστόσο, αρκετές δεκάδες άλλοι Αυστραλοί παραμένουν στο Diamond Princess στην Ιαπωνία, καθώς μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό ενώ βρίσκονταν πάνω στο σκάφος.

Στην ίδια την Αυστραλία δεν έχει επιβεβαιωθεί νέο κρούσμα του COVID-19 αφότου επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου σε όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την ηπειρωτική Κίνα, την 1η Φεβρουαρίου. Η ισχύς της απαγόρευσης εισόδου παρατάθηκε χθες Πέμπτη έως τουλάχιστον την 29η Φεβρουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης