Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα, επιβεβαιώθηκαν, την Τρίτη, δύο κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Αυστρία και συγκεκριμένα στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, όπως δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης του, Γκιούντερ Πλάτερ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Πρόκειται για ζευγάρι δύο 24χρονων Ιταλών από την περιοχή του Μπέργκαμο, οι οποίοι είχαν φθάσει την περασμένη Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Τιρόλου, Ίνσμπρουκ, όπου και πρόκειται να παραμείνουν σε απομόνωση μέχρι το Σαββατοκύριακο στην Πανεπιστημιακή Κλινική, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της, Γκιούντερ Βάις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δυο τους είναι πολύ συνεργάσιμοι και σε καλή κατάσταση. Η γυναίκα εμφάνισε το Σάββατο ελαφρά συμπτώματα και την Κυριακή χαμηλό πυρετό, ενώ ο φίλος της ήταν μέχρι το πρωί της Κυριακής απύρετος, στη συνέχεια παρουσίασε ελαφρά υψηλή θερμοκρασία και κατόπιν για δύο ημέρες χαμηλό πυρετό, αλλά από την Τρίτη και οι δύο είναι απύρετοι.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ιταλίδα ζει και εργάζεται σε ξενοδοχειακή επιχείρηση στο Ίνσμπρουκ – η οποία έχει τεθεί από το απόγευμα της Τρίτης σε καραντίνα – όπου έφθασε για επίσκεψη ο φίλος της. Οι δυο τους ενημέρωσαν το βράδυ της Δευτέρας το κέντρο ελέγχου και εισήχθηκαν κατόπιν στην κλινική.

Σε συνέχεια των δύο περιπτώσεων κορωνοϊού, ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ θέλει να συνδέσει ακόμα πιο προσεκτικά την αλυσίδα προειδοποίησης με τις ιταλικές αρχές “προκειμένου κανείς να μπορέσει να αντιδράσει ακόμα πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα και με κάθε σοβαρότητα”. Όπως τόνισε, συγκεκριμένα αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να παρέμβει αμέσως εάν προκύψουν ύποπτες περιπτώσεις, όπως συνέβη πρόσφατα με το τρένο των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων που κρατήθηκε στο Μπρένερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εμποδίσουμε τη διάδοση του ιού, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς κυβερνήτες, τις ιατρικές και τις αστυνομικές διευθύνσεις των ομόσπονδων κρατιδίων και τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενώ εάν ζητηθεί να επιβληθεί απομόνωση, η αστυνομία θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι ακολουθούνται τα μέτρα καραντίνας”, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Στο ερώτημα εάν είναι πιθανοί οι αποκλεισμοί περιοχών ο Καρλ Νεχάμερ ανέφερε ότι “αυτό θα επανεκτιμηθεί και θα αξιολογηθεί κατά περίπτωση, ανάλογα με την κατάσταση και εν πάση περιπτώσει, λαμβάνονται τα μέτρα που είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά”. Μεγάλες εκδηλώσεις, όπως ο αγώνας ποδοσφαίρου Europa League την επόμενη Πέμπτη στο Σάλτσμπουργκ, δεν επηρεάζονται από σημερινή σκοπιά. Στην Καρινθία, όμως, αναβάλλεται λόγω του κοροναϊού ο προγραμματισμένος για το Σαββατοκύριακο αγώνας σκι αντοχής, όπου περίπου 300 συμμετέχοντες από τη Βόρεια Ιταλία αναμενόνταν για το “No Borders Cup” στο Βίλαχ, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης, Πέτερ Κάιζερ μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης την Τρίτη, κατά την οποία, λόγω της τρέχουσας κατάστασης, αποφασίστηκε να αναβληθεί ο αγώνας για αόριστο χρόνο.

Το απόγευμα της Δευτέρας, και έπειτα από έκτακτη επιτελική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, στη Βιέννη, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ανακοινώσει τις περαιτέρω ενέργειες των αυστριακών αρχών, σε σχέση με τον νέο κοροναϊό, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μία εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού και αποσπασματικά ταξιδιωτικές οδηγίες.

Στη βάση των αποφάσεων για τη λήψη πέντε νέων μέτρων θα υπάρχουν από σήμερα σε καθημερινή βάση εκθέσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας προς τον καγκελάριο, όπως επίσης αντίστοιχη ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Την Πέμπτη, οι κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων θα συντονίσουν με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων τη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση, τις τοπικές κυβερνήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ την Παρασκευή το θέμα του κοροναϊού θα απασχολήσει την σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας.

Επιπλέον, ο καγκελάριος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του πληθυσμού θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη σχετική διαφώτιση και στα μέτρα προστασίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει αποσπασματικά ταξιδιωτικές οδηγίες για περιοχές που πλήττονται από την επιδημία, και τέλος θα εντατικοποιηθεί η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τις γειτονικές χώρες, συνδέοντας στενότερα τα δίκτυα προειδοποίησης.

“Μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις μολύνσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά και στην Αυστρία, και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι για όλα τα σενάρια” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας ότι τέτοιες επιτελικές συσκέψεις γίνονται εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης