Κορωνοϊός: Αυστηρά μέτρα λαμβάνει η Καλιφόρνια εξαιτίας του συνωστισμού στις παραλίες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2020, 10:12
Κορωνοϊός: Αυστηρά μέτρα λαμβάνει η Καλιφόρνια εξαιτίας του συνωστισμού στις παραλίες

Οι αρχές της Καλιφόρνιας θα ενισχύσουν τα μέτρα επιβολής του νόμου προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης αφού πλήθος κόσμου συνέρρευσε στις παραλίες της πολιτείας το Σαββατοκύριακο εν μέσω καύσωνα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ χθες Δευτέρα.

Η δήλωση του Νιούσομ έγινε αφού αξιωματούχοι στις κομητείες Όραντζ και Βεντούρα επέτρεψαν στους πολίτες να πάνε στις παραλίες, αν και τα πάρκα παραμένουν κλειστά.

Η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων στις παραλίες θέτει σε κίνδυνο τις αργές προόδους που έχουν καταγραφεί στην Καλιφόρνια στο πλαίσιο της μάχης κατά της Covid-19 και ενδέχεται να καθυστερήσουν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που απέχει λίγες εβδομάδες, πρόσθεσε ο Νιούσομ.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας επισήμανε ότι δεν θα ζητήσει από την αστυνομία της πολιτείας να δίνουν κλήσεις σε ανθρώπους που βρίσκονται έξω με τα παιδιά τους ή που πάνε βόλτα τον σκύλο τους.

«Δεν θέλω να είμαι τιμωρητικός» ανέφερε ο Νιούσομ. «Απλώς θέλουν να ξεκουραστούν στην παραλία και ξαφνικά τους δίνουν κλήση - δεν θέλω να το δω αυτό. Όμως υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούν επιδεικτικά τους κανόνες σε επικίνδυνο σημείο (…) Πιστεύω ότι ίσως χρειαστεί να κάνουμε κάτι περισσότερο».

Οι δύο κομητείες που άνοιξαν τις παραλίες επανεξετάζουν τα σχέδιά τους μετά τη μεγάλη συρροή πολιτών, εξήγησε ο Νιούσομ.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η επιδημία του κορωνοϊού δεν έχει ξεπεραστεί στην Καλιφόρνια, όπου 45 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.300.

«Ο ιός μεταδίδεται το ίδιο εύκολα όπως πριν» διευκρίνισε ο Νιούσομ. «Δεν παίρνει ρεπό το Σαββατοκύριακο. Δεν παίρνει ρεπό. Είναι πανταχού παρών, είναι αόρατος και παραμένει θανατηφόρος» πρόσθεσε.

Χθες, Δευτέρα, υγειονομικοί αξιωματούχοι από έξι κομητείες της Καλιφόρνιας -την Αλαμέντα, την Κόντρα Κόστα, τη Μαρίν, το Σαν Φρανσίσκο, το Σαν Ματέο, τη Σάντα Κλάρα αλλά και την πόλη Μπέρκλεϊ- θα ανακοινώσουν παράταση της καραντίνας, η οποία θα έληγε την Κυριακή 3 Μαΐου.

Βάσει των νέων εντολών η καραντίνα θα παραταθεί όλον τον Μάιο, αν και θα υπάρξει μερική χαλάρωση για κάποιες χαμηλού κινδύνου δραστηριότητες.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2020, 10:46