Ο βετεράνος της πολιτικής σκηνής της ΛΔ Κονγκό Πιερ Λούμπι, άλλοτε σύμβουλος του πρώην προέδρου Ζοζέφ Καμπίλα και τα τελευταία χρόνια ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης στη χώρα, πέθανε χθες Κυριακή, γνωστοποίησαν φίλοι του και πολιτικοί του σύμμαχοι, και μετατράπηκε στο πιο προβεβλημένο θύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Αφρικής.

Ο Λούμπι είχε αναλάβει διάφορα υπουργεία προτού γίνει σύμβουλος του Καμπίλα για ζητήματα ασφαλείας. Το 2016, εξελέγη γερουσιαστής εκπροσωπώντας την επαρχία του Νότιου Κίβου, ενώ ήταν επίσης επικεφαλής της εκστρατείας του Μαρτέν Φαγιούλου όταν ο τελευταίος έθεσε υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μου προκαλεί θλίψη ο θάνατος του γερουσιαστή Π. Λούμπι», ανέφερε ο Φαγιούλου μέσω Twitter.

Η οικογένεια ανακοίνωσε ότι ο πολιτικός πέθανε εξαιτίας του COVID-19 στο νοσοκομείο Centre Medical Kinshasa, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Στη ΛΔ Κονγκό καταγράφονται επίσημα 107 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 4.478 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λυπήθηκα πολύ όταν ενημερώθηκα για τον θάνατο εξαιτίας του COVID-19 του Πιερ Λούμπι», σημείωσε μέσω Twitter η Άιντα Σόιερ, διευθύντρια του τμήματος που είναι αρμόδιο για την Αφρική στη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW). «Θυμάμαι πολλές από τις συναρπαστικές συζητήσεις που είχαμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους φίλους του».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης