Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κατηγόρησε το Σάββατο τη Ρουάντα ότι δυνάμεις του στρατού της εκπαιδεύουν δεκάδες μέλη ενόπλων ομάδων, τα οποία λυμαίνονται περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της αφρικανικής χώρας κατηγόρησε για απάθεια την κυβέρνηση της Ρουάντα, αποφεύγοντας όμως να κατηγορήσει ευθέως τη γειτονική χώρα ότι παρέχει, εν γνώσει της, ασφαλές καταφύγιο σε ενόπλους που καταδιώκονται από τον κυβερνητικό στρατό.

«Οι ενέργειες που φέρνουν σε πέρας τα μέλη της M23 (ένοπλοι οργάνωσης) προετοιμάζονται στη Ρουάντα. Η κυβέρνηση του Κονγκό καταγγέλλει την παθητικότητα των Αρχών της γείτονας χώρας. Ο αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300. Πρόκειται περίπου για τους μισούς από τους μαχητές οι οποίοι εμπλέκονται σε μάχες με τις δυνάμεις μας στο βόρειο Κίβου στη διάρκεια επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Bosco Ntaganda», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρουάντα, η οποία χαρακτήρισε «λυπηρές» τις δηλώσεις, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα προβλήματα που υπάρχουν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Γνωστός και ως «Terminator», ο Bosco Ntaganda καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

Σημειώνεται ότι σε νεώτερη έκθεσή του, ο Ο.Η.Ε. αναφέρει ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως ο στρατός της Ρουάντα παρέχει βοήθεια σε μέλη ενόπλων οργανώσεων από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Καταγγελίες για «διπλό» παιχνίδι της Ρουάντα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012, 07:59

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης