Δεκατρείς εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών είναι όμηροι στα χέρια περίπου 100 άοπλων προσφύγων από το Νότιο Σουδάν μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα.

Οι όμηροι κρατούνται σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με αξιωματούχο του Οργανισμού, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι το αίτημα των προσφύγων είναι να μεταφερθούν σε κάποια τρίτη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες ήταν μεταξύ των 530 ανθρώπων που ζουν στη βάση Μουνίγκι, έξω από την πόλη Γκόμα, από τον περασμένο Αύγουστο, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του γραφείου του ΟΗΕ στην Γκόμα, Ντάνιελ Ρούις. Οι περισσότεροι μάλιστα είναι πρώην μαχητές των ανταρτών του Νότιου Σουδάν.

Σύμφωνα με τον Ρουίς, οι πρόσφυγες του καταυλισμού ζητούν επί μήνες να μεταφερθούν σε κάποια άλλη χώρα αλλά καμιά δεν τους δέχεται.

Η κυβέρνηση της ΛΔ του Κονγκό, που φοβάται τόσο τις ένοπλες ομάδες που δρουν στις ανατολικές επαρχίες της αλλά και την αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει στη χώρα μια εισροή προσφύγων από τον βορρά, επιθυμεί επίσης την εγκατάστασή τους σε άλλες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ περίπου 3 εκατομμύρια Νοτιοσουδανοί έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου και της βίας στη χώρα τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξοδο στην Αφρική μετά τη γενοκτονία της Ρουάντα, το 1994.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης