Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Η Κομισιόν συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Σύστημα Κινητών Επικοινωνιών (GSMA) και Φορείς Εκμετάλλευσης Κινητής Τηλεφωνίας στην παρακολούθηση ανώνυμων και συγκεντρωτικών δεδομένων τοποθεσίας κινητών τηλεφώνων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό «ομολογεί» σε γραπτή του απάντηση ο αρμόδιος Επίτροπος Breton, απαντώντας σε σχετική κοινή ερώτηση είκοσι (!) ευρωβουλευτών, από διαφορετικές χώρες της ΕΕ και πολιτικές ομάδες.

Όπως μάλιστα διαβεβαιώνει ο Επίτροπος, η Κομισιόν σκοπεύει να αναλύσει αυτά τα δεδομένα για να κατανοήσει καλύτερα τη δυναμική και διάδοση του COVID-19 και να προσδιορίσει τον αντίκτυπο που είχαν στη διάδοσή του τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Ο Επίτροπος, βέβαια, ισχυρίζεται ότι η παροχή των δεδομένων από τους φορείς κινητής τηλεφωνίας είναι εθελοντική και τα δεδομένα θα διαγραφούν το συντομότερο, καθώς τελειώνει η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ, όπως υπογραμμίζει, η νομιμότητα αυτών των ενεργειών παρακολούθησης έχει την έγκριση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, καθώς τα ανώνυμα δεδομένα βρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής των κανόνων προστασίας δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον υποστηρίζει ότι η σύσταση της Κομισιόν της 8ης Απριλίου θεσπίζει μια διαδικασία για την εξεύρεση κοινής προσέγγισης και πρόβλεψης της εξέλιξης του ιού, μέσω ανώνυμων και συγκεντρωτικών δεδομένων τοποθεσίας για κινητά και καθορίζει τις απαραίτητες διασφαλίσεις για την προστασία της ασφάλειας, του απορρήτου και προσωπικά δεδομένα.

Τέλος, όπως αναφέρει, η σύσταση (σ.σ. που συστήνει αλλά δεν υποχρεώνει) δημιουργεί μια διαδικασία για την από κοινού επεξεργασία με τα κράτη μέλη μιας εργαλειοθήκης, με πρώτη προτεραιότητα μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση για τον COVID-19, με εφαρμογές για κινητά. Η εργαλειοθήκη και οι σχετικές οδηγίες της Επιτροπής συνιστούν πλήρως εφαρμογές ανίχνευσης επαφών και προειδοποίησης που είναι συμβατές με το απόρρητο και διαλειτουργικές, χωρίς παρακολούθηση δεδομένων τοποθεσίας.

Και μόνον στο τέλος της απάντησής του αναφέρει ότι η χρήση τέτοιων εφαρμογών πρέπει να είναι εθελοντική για τους χρήστες!

Στην ερώτησή τους οι είκοσι ευρωβουλευτές (Julie Lechanteux, Mathilde Androuët, Jordan Bardella, Aurelia Beigneux, Dominique Bilde, Annika Bruna, Gilbert Collard, Jean-Paul Garraud, Catherine Griset, Jean François Jalkh, France Jamet, Virginie Joron, Herve Juvin, Jean-Lin Lacapelle, Hélène Laporte, Gilles Lebreton, Thierry Mariani, André Rougé, Nicolas Bay, Maxette Pirbakas) αναρωτιόντουσαν πώς θα μπορέσει η Κομισιόν να εγγυηθεί στους πολίτες της ΕΕ πλήρη ανωνυμοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων και πώς ακριβώς προβλέπει η Επιτροπή τη χρήση τέτοιων δεδομένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης