Ανταπόκριση από Στρασβούργο- Νίκος Ρούσσης

Στην παραδοχή ότι, ενώ η Κομισιόν γνωρίζει πως η αξία της παράνομης αγοράς ναρκωτικών στην Ε.Ε., φθάνει τα 24 δις ευρώ, «εξαντλείται» στο να συντάσσει εκθέσεις, για να …χτυπήσει το οργανωμένο έγκλημα που τα διακινεί προέβη, με χθεσινή του, γραπτή απάντηση ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, προς τον Ολλανδό ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Jeroen Lenaers!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη γραπτή του ερώτηση, που είχε υποβάλλει στην Κομισιόν από τον …Αύγουστο, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

«Η Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά του ΕΚΠΝΤ 2018 αναφέρει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2013, η αξία των παράνομων ναρκωτικών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ 6,3 και 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρείται ότι προέρχεται από κοκαΐνη, αμφεταμίνη, μεθαμφεταμίνη και MDMA. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι περισσότερες αμφεταμίνες και MDMA παράγονται στις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο.

Πρόσφατη έρευνα της ολλανδικής αστυνομικής ακαδημίας δείχνει ότι το 2017 η αξία των συνθετικών ναρκωτικών (αμφεταμίνη και MDMA) στην Ολλανδία ήταν πιθανόν να ανέλθει σε 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ , γεγονός που σημαίνει ότι, η αξία των παρανόμως διακινούμενων ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης και της κοκαΐνης, είναι διπλάσια για το σύνολο της Ε.Ε.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ρωτούσε την Κομισιόν αν είναι ενήμερη γι’ αυτά τα στοιχεία και τι προτίθεται να κάνει για να «χτυπήσει» την παράνομη αγορά των ναρκωτικών σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς, στην απάντηση του ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, αφού παραδέχθηκε ότι η Κομισιόν γνωρίζει όλα τα σχετικά στοιχεία, αναλώνεται στο να παραθέσει «τι είδους εκθέσεις» συντάσσει η Κομισιόν, για να προσδιορίσει αφενός την πραγματική αξία των παρανόμως διακινούμενων ναρκωτικών και αφετέρου, τους τρόπους και τις μεθόδους αντιμετώπισης αυτής της απειλής.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου:

«Η Επιτροπή γνωρίζει την έκθεση. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά σχετίζονται με την αγορά της Ε.Ε., ενώ η έκθεση των Κάτω Χωρών εκτιμά την αξία της παγκόσμιας αγοράς συνθετικών ναρκωτικών που παράγονται στις Κάτω Χώρες. Επιπλέον, οι δύο εκθέσεις χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθοδολογίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) – μαζί με την Ευρωπόλ – εργάζονται σε μια νέα έκδοση της έκθεσης για την ευρωπαϊκή αγορά για τα ναρκωτικά που θα δημοσιευθεί το 2019.

Η έκθεση αυτή θα πρέπει να παρέχει νέες εκτιμήσεις για την αξία της αγοράς ναρκωτικών στην Ε.Ε..

Στο πλαίσιο του κύκλου πολιτικής της Ε.Ε. για οργανωμένο και σοβαρό διεθνές έγκλημα, τα κράτη μέλη, οι οργανισμοί της Ε.Ε. και η Επιτροπή συντονίζουν τις εργασίες για την καταπολέμηση του σοβαρού και του οργανωμένου εγκλήματος. Οι εργασίες διεξάγονται επίσης σε συνθετικά ναρκωτικά και νέες ψυχοτρόπους ουσίες (NPS) με πολύ ενεργό συμμετοχή των Κάτω Χωρών.

Οι εργασίες σχετικά με τα παράνομα ναρκωτικά σε επίπεδο Ε.Ε. διεξάγονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά 2013-2020 και του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά για το 2017-2020.

Η Ε.Ε. στοχεύει στη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς ναρκωτικών και ενθαρρύνει την ανταλλαγή πληροφοριών, την έρευνα, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση ώστε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση όλων των πτυχών του φαινομένου των ναρκωτικών. Επιπλέον, η Ε.Ε. διεξάγει τακτικούς διαλόγους με τρίτες χώρες και συμβάλλει ενεργά στο έργο της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, όπου επίσης συζητούνται τα συνθετικά ναρκωτικά».

Στο μεταξύ και μέχρι να συνταχθούν οι σχετικές εκθέσεις της Κομισιόν, τα παράνομα ναρκωτικά θα εξακολουθούν να «θερίζουν» στην Ευρώπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης