Στην Σκωτία και συγκεκριμένα στην ανεξαρτητοποίησή της αναφέρθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Δευτέρα ξεκαθαρίζοντας ότι «θα πρέπει να υποβάλει υποψηφιότητα αν θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο κατόπιν ενός νέου δημοψηφίσματος».

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ανακοίνωσε πως στόχος της είναι να ζητήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας, αφήνοντας να πλανάται για ακόμα μια φορά η απειλή της διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κομισιόν μεταξύ των υπολοίπων υπενθύμισε, πως εξακολουθεί να ισχύει η θέση που είχε διατυπώσει ο πρώην πρόεδρος της, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πριν από το προηγούμενο δημοψήφισμα, το 2014 και κάνει λόγο για «μια ανεξάρτητη Σκοτία θα χρειαζόταν να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες:

«Ναι, το δόγμα Μπαρόζο συνεχίζει να ισχύει, είναι σαφές».

Τον Φεβρουάριο του 2014, πριν δηλαδή να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ο Μπαρόζο είχε διαμηνύσει, πως η Σκωτία θα χρειαζόταν να παλέψει για να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε: «Στην περίπτωση που σχηματίζεται μια νέα χώρα, ένα νέο κράτος, που προέρχεται από ένα υπάρχον κράτος μέλος, αυτό θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, είχε πει πως «η υποψηφιότητά του και η ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκριθούν από όλα τα κράτη μέλη της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης