Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Ένα εν πολλοίς «ξεχασμένο» αλλά πολύ σοβαρό θέμα, σχετικά με κρούσματα διαφθοράς, στον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, αναδεικνύει, με ερώτηση του προς την Κομισιόν, ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jean-Paul Garraud.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει, για σχεδόν δύο χρόνια, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Frontex, και ο εκτελεστικός διευθυντής του, Fabrice Leggeri, αντιμετωπίζουν πολλαπλές κατηγορίες από ΜΚΟ, ΜΜΕ και την Κομισιόν.

Αυτές οι κατηγορίες, μαζί με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), οδήγησαν τον κ. Leggeri να παραιτηθεί στις 28 Απριλίου.

Αυτή η μυστική έκθεση της OLAF, δεδομένου ότι δεν δημοσιοποιήθηκε, περιείχε μια σειρά από κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της μη τήρησης των διαδικασιών, της έλλειψης πίστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της κακής διαχείρισης του προσωπικού της υπηρεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, βάσει καταγγελιών σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης για απώθηση μεταναστών, διεξήχθη εσωτερική έρευνα το 2020. Τα συμπεράσματά της, που παρουσιάστηκαν την 1η Μαρτίου 2021, δεν εμπλέκουν μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν ν’ απαντήσει αν μπορεί να αναφέρει γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της OLAF για τον Frontex, δεδομένου ότι ο οργανισμός χρηματοδοτείται από ευρωπαίους φορολογούμενους και αν σκοπεύει να το δημοσιοποιήσει και πότε.

Εύλογα τα ερωτήματα και αναμένονται απαντήσεις, για να γίνει γνωστό και το «τι βιολί βαράει» και ο Frontex!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης