Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Άμεση απειλή για την υγεία και τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί η Κομισιόν την εσκεμμένη παραπληροφόρηση που παρέχεται μέσω διαδικτύου και αφορά σε θέματα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε χθεσινή του γραπτή απάντηση προς τη Σλοβάκα ευρωβουλευτή των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Jana Žitňanská, ο αρμόδιος επίτροπος Andriukaitis επιβεβαιώνει τα καταγγελθέντα ότι:

*Το σημαντικότερο από τα παραδείγματα παραπληροφόρησης στον τομέα της υγείας είναι η εκστρατεία κατά του εμβολιασμού, η οποία είχε ως συνέπεια τη σημαντική μείωση του αριθμού των εμβολιασμών, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε σε εκδηλώσεις επιδημιών της ιλαράς στη Ρουμανία, στην Ιταλία και στη Σλοβακία.

*Ένα άλλο πολύ επικίνδυνο παράδειγμα παραπληροφόρησης είναι η συζήτηση σχετικά με τη βλαβερότητα της θεραπείας του καρκίνου, με τις σχετικές κλήσεις για εναλλακτικές θεραπείες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου, για την αντιμετώπιση της διάδοσης fake news στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, η Κομισιόν ξεκίνησε ήδη μια ενισχυμένη συνεργασία ενημέρωσης για το ποιες ασθένειες μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό.

Δημιουργείται ήδη μία ευρωπαϊκή πύλη ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, με την παροχή αντικειμενικών, διαφανών και επικαιροποιημένων στοιχείων σχετικά με τα εμβόλια, τα οφέλη και την ασφάλειά τους.

Θα εκπονεί τακτικές εκθέσεις σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολιασμών και θα παρέχει ακριβείς πληροφορίες στο κοινό, καταπολεμώντας τους μύθους και ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές.

Για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε απευθείας σύνδεση, οι διαδικτυακές πλατφόρμες, η διαφημιστική βιομηχανία και οι διαφημιζόμενοι συμφώνησαν σε έναν κώδικα ορθής πρακτικής για την ηλεκτρονική παραπληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένων κινήτρων για τη διακοπή της διάδοσης ψευδών πληροφορίες στον τομέα της υγείας.

Επιπλέον, η Κομισιόν θα διευκολύνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού δικτύου ελεγκτών πραγματικών περιστατικών, για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με την υγεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης