Οι Τούρκοι κομάντος πλησιάζουν τη Μανμπίζ την ώρα που κυβερνητικές δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν εγκατασταθεί γύρω από την πόλη, αλλά δεν έχουν εισέλθει στον αστικό της ιστό. Αυτά στα δυτικά του Ευφράτη, διότι στα ανατολικά οι τουρκικές δυνάμεις διασφάλισαν μία ζώνη από το Τελ Αμπιάντ έως το Ρας αλ Αΐν, ενώ επιχειρούν να αναπτυχθούν δυτικά προς το Κομπάνι και ανατολικά προς το Καμισλί, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος των εισβολέων.

Στο διπλωματικό επίπεδο, η εκ των υστέρων και κατόπιν έντονης εσωτερικής διαμάχης στην Ουάσινγκτον «κωλοτούμπα» του Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία εντείνει τη σύγχυση και το χάος που επικρατεί στη Συρία μετρά την κατάρρευση όλων των λεπτών ισορροπιών που προκάλεσε η τουρκική εισβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ακραίος εθνικισμός, σε συνδυασμό με τον άκρατο μιλιταρισμό που επικρατεί στην Τουρκία αυτήν την περίοδο, προσλαμβάνει και γραφικές πλέον διαστάσεις, με τους ποδοσφαιριστές και τους οπαδούς στις κερκίδες να μη χάνουν ευκαιρία να χαιρετούν στρατιωτικά χωρίς καμία σοβαρότητα βέβαια, μόνον και μόνον για να επιδείξουν τον πατριωτικό καθωσπρεπισμό τους, την ίδια ώρα που οι ρακοσυλλέκτες στην ασιατική ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά στέκονται σε στάση προσοχής μπροστά από τους κάδους σκουπιδιών όταν ακούγεται ο τουρκικός εθνικός ύμνος.

 

Στην πραγματικότητα, οι εξελίξεις κατά την 6η και 7η ημέρα της τουρκικής εισβολής στη Συρία ανέδειξαν νικητή τον πρόεδρο Άσαντ, στον οποίο προσέτρεξαν οι Κούρδοι μετά την «προδοσία» των Αμερικανών που τους άφησαν απροστάτευτους, αλλά και τους Ρώσους, οι οποίοι κινούν τα νήματα κερδίζοντας διπλωματικούς και στρατιωτικούς πόντους σε αυτό το παιχνίδι επιρροής στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διπλωματική «κωλοτούμπα» και οι κυρώσεις στην Τουρκία

Με ένα κείμενο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ  γύρω στις 23.00 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Δευτέρας, οι ΗΠΑ έπειτα από έξι ημέρες τουρκικής εισβολής, τη διεθνή κατακραυγή για τη βάναυσα κυνική στάση του Λευκού Οίκου αλλά και την έντονη αντίδραση των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος προχώρησαν σε επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας απαιτώντας να τερματιστεί η εισβολή στα κουρδικά εδάφη.

«Αλλάζει με καθυστέρηση στάση ο Τραμπ» τιτλοφορούσε το πρωί της Τρίτης η «Le Monde», για να επισημάνει χαρακτηριστικά: «Καμία κουβέντα όμως για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία». Είναι προφανές. Η αμερικανική διπλωματία ηττήθηκε κατά κράτος στη Συρία και το τίμημα θα καταβληθεί στο ακέραιο στο όλη την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Ουδείς παίρνει στα σοβαρά πλέον τις αμερικανικές τοποθετήσεις επί σημαντικών θεμάτων και όλοι, ακόμη και στο Ισραήλ, αναλογίζονται τι θα μπορούσε να συμβεί και σε αυτούς από τη στιγμή που οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν στεγνά τους Κούρδους στην τύχη τους, στρέφοντάς τους στην αγκαλιά των Σύρων και των Ρώσων.

Πώς έχει η κατάσταση στο μέτωπο της Συρίας

(Πηγή: Le Monde)

Τα πράσινα βέλη δείχνουν τις πύλες της εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη βόρειο Συρία. Επίσης, με πράσινο χρώμα οι τουρκικές δυνάμεις στο Αφρίν και γύρω από το Μανμπίζ, δυτικά του Ευφράτη όμως.

Με πράσινο χρώμα αλλά κίτρινο φόντο μεταξύ των πόλεων Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, ο θύλακας υπό πλήρη τουρκικό έλεγχο εντός των κουρδικών εδαφών.

Με γκρι χρώμα ο θύλακας των τζιχαντιστών, αριστερά (δυτικά) του Χαλεπίου και δίπλα στο Μανμπίζ.

Με κίτρινο οι κουρδικές δυνάμεις YPG και SDF.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

Αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ως απάντηση για την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε αρχικά στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας με εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος αξίωσε η Άγκυρα να «τερματίσει αμέσως την επίθεσή της» εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Ειδικότερα, στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκονται οι υπουργοί Ενέργειας, Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στο αμερικανικό κράτος δεσμεύονται και οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια στο εξής θα εμποδίζονται.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις Τούρκους υπουργούς στις ΗΠΑ.

Ακόμη, επιτρέπει να στοχοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους ή αποσταθεροποιούν τη βορειοανατολική Συρία. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις ενεργοποιούνται μόνο για τους τρεις υπουργούς και τα τρία υπουργεία.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αναστολή των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης