Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Κολομβία έσπευσαν χθες Παρασκευή στα καταστήματα για να επωφεληθούν από την «ημέρα χωρίς ΦΠΑ», την οποία τήρησε η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού συνεχίζει να αυξάνεται στη χώρα με τους νεκρούς πλέον να ξεπερνούν τις 2.000.

Καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν χαλαρώσει, πλήθος καταναλωτών έσπευσαν στα καταστήματα της Μπογοτά και άλλων πόλεων με την ευκαιρία της «ημέρας χωρίς ΦΠΑ» που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε πριν το ξέσπασμα της επιδημίας covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί όμως ήταν οι αξιωματούχοι που επέκριναν το μέτρο, όπως η Κλαούντια Λόπες δήμαρχος της Μπογοτά, μιας πόλης 8 εκατομμυρίων ανθρώπων και βασική εστία της επιδημίας στη χώρα. Η Λόπες κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακύρωσε τις προσπάθειες σχεδόν τριών μηνών για τον περιορισμό της covid-19, το πρώτο κρούσμα της οποίας εντοπίστηκε στη χώρα στις 6 Μαρτίου.

«Αυξάνετε τις πωλήσεις και μειώνετε τις ζωές;», διερωτήθηκε η Λόπες στο Twitter. Ο Ντούκε από την πλευρά του δήλωσε ότι λυπάται για τα έκτροπα που παρατηρήθηκαν όμως χαιρέτισε μια «επιτυχημένη ημέρα» εμπορικής δραστηριότητας.

«Λυπούμαστε για κάθε κατάσταση αυτού του είδους, όμως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ως χώρα: πρέπει να δεσμευθούμε για την προστασία της υγείας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη», επεσήμανε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κολομβία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην έκτη θέση μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής σε αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό και στην πέμπτη σε αριθμό κρουσμάτων.

Χθες Παρασκευή ξεπεράστηκε το όριο των 2.000 θανάτων στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 3.095 σε ένα 24ωρο και πλέον ανέρχεται σε 63.276.

Κόστα Ρίκα

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει το άνοιγμα της οικονομίας της χώρας, καθώς παρατηρήθηκε άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

«Με αυτούς τους αριθμούς δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι δεν πάει κάτι λάθος και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε το άνοιγμα της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ντάνιελ Σάλας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν στην Κόστα Ρίκα 119 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.058. Δώδεκα άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από την covid-19.

«Τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, οι παραλίες, οι εκκλησίες και άλλες δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να υπάρξει σταθερή μείωση των κρουσμάτων», πρόσθεσε ο Σάλας. Το τουριστικό επιμελητήριο της Κόστα Ρίκα ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα της χώρας, τα οποία παραμένουν κλειστά τουλάχιστον ως τις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στην Κόστα Ρίκα έφτασε το 15,7% την περίοδο Φεβρουαρίου- Απριλίου, καθώς χάθηκαν 100.000 θέσεις εργασίας.

Μεξικό

Και οι αρχές της πόλης του Μεξικού καθυστέρησαν κατά μία εβδομάδα την επανεκκίνηση κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων που κανονικά θα άνοιγαν τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό και των ασθενών που νοσηλεύονται.

«Οι δραστηριότητες που είχαμε ανακοινώσει (…) δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν, πρέπει να κάνουμε υπομονή ώστε να συνεχίσει να μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων», δήλωσε η Κλαούντια Σάινμπάουμ δήμαρχος της πόλης. Το μέτρο αφορά τις αγορές, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία και τους χώρους λατρείας.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τα ορυχεία, ο τομέας των κατασκευών και η παραγωγή μπύρας, που επεναεκκίνησαν τις δραστηριότητές τους την 1η Ιουνίου, δεν επηρεάζονται από την απόφαση.

Οι αρχές της μεξικανικής πρωτεύουσας των 9 εκατομμυρίων κατοίκων βασίζονται στο ποσοστό ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία για να ορίσουν το επίπεδο συναγερμού, από κόκκινο ως πράσινο.

Η πόλη του Μεξικού, όπου η πληρότητα των νοσοκομείων με ασθενείς με κορωνοϊό φτάνει το 65%, θα παραμείνει στο κόκκινο όλη την επόμενη εβδομάδα «με μια τάση προς το πορτοκαλί», πρόσθεσε η Σάινμπάουμ.

Συνολικά στο Μεξικό, μια χώρα 127 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί 165.455 κρούσματα της covid-19 και 19.747 θάνατοι. Η προηγούμενη Πέμπτη ήταν η χειρότερη ημέρα για τη χώρα με 5.662 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης