Τρία μέλη της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) δολοφονήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, κατήγγειλε το κόμμα στο οποίο μετασχηματίστηκε η παράταξη αυτή μετά τον αφοπλισμό της στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης του 2016.

«Σήμερα (σ.σ. χθες Πέμπτη) δολοφόνησαν τη Μαρία Στεφανία Μουνιός (Γιούρι Λόπες), που είχε υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης», στον νομό Κάουκα (νοτιοδυτικά), κατήγγειλε μέσω Twitter ο πρώην αντάρτης, νυν βουλευτής Αλμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τη δέκατη πρώην αντάρτισσα των FARC που δολοφονήθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης του 2016, υπογράμμισε η γερουσιάστρια Βικτόρια Σαντίνο, άλλοτε μέλος του ίδιου ένοπλου κινήματος.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ινστιτούτο INDEPAZ, το οποίο παρακολουθεί συστηματικά την ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, η πρώην αντάρτισσα και η κόρη της δολοφονήθηκαν στην κοινότητα Μπουένος Άιρες.

Επίσης στην Κάουκα, ακόμη δύο πρώην αντάρτες των FARC δολοφονήθηκαν το Σάββατο και την Τετάρτη, ανέφερε η κυρία Σαντίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στέλεχος του κόμματος Comunes, που προέκυψε από τις FARC, γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας του την Τρίτη στην Κάουκα, σύμφωνα με τον Παστόρ Αλάπε, έναν από τους ηγέτες της παράταξης.

Η Κάουκα έχει μετατραπεί σε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων που διεκδικούν τον έλεγχο των εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών σε αυτό το τμήμα του στρατηγικής σημασίας διαδρόμου για την εξαγωγή κοκαΐνης προς την κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του INDEPAZ, έχουν δολοφονηθεί 189 μέλη των FARC που υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία ειρήνης— τα 40 μέσα στο 2021.

Το κόμμα Comunes επιρρίπτει την ευθύνη για τους θανάτους τους στον συντηρητικό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, στηλιτεύοντας την «έλλειψη βούλησης και δέσμευσης στην πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας ειρήνης από την πλευρά του.

Η κυβέρνηση και οι εισαγγελικές αρχές από την άλλη κατηγορούν τους γκεβαριστές αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), αποστάτες των FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης και συμμορίες λαθρέμπορων ναρκωτικών, που σχημάτισαν πρώην μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Μερικές εβδομάδες προτού συμπληρωθούν πέντε χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης, ο ΟΗΕ προειδοποίησε εναντίον της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας για τα κάπου 13.000 πρώην μέλη των FARC που κατέθεσαν τα όπλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης