Τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί για να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κολομβία θα παραταθούν έως την 1η Αυγούστου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

Η χώρα των Άνδεων ως χθες Τρίτη θρηνούσε 4.359 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 124.494 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντούκε επέβαλε μέτρα περιορισμού στα μέσα Μαρτίου για να επιβραδυνθεί η διασπορά του ιού. Το lockdown επρόκειτο να αρθεί τη 15η Ιουλίου, με χιλιάδες επιχειρήσεις να επαναλειτουργούν σταδιακά.

«Αφού αναλύσαμε την κατάσταση στη χώρα και λάβαμε υπόψη ότι έχουμε πόλεις όπου ο ρυθμός των κρουσμάτων επιταχύνεται και μεγεθύνεται, όπως και ο δείκτης θνητότητας (…), παρατείνουμε τον προληπτικό υποχρεωτικό περιορισμό ως την 1η Αυγούστου, αλλά με σημαντικές τροποποιήσεις όσον αφορά την επανέναρξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων και άλλων πεδίων που αφορούν την ποιότητα ζωής» υπογράμμισε ο Ντούκε κατά τη διάρκεια του καθημερινού του διαγγέλματος προς τους πολίτες από το Κάσα δε Ναρίνιο, το προεδρικό μέγαρο.

Σε δήμους και κοινότητες όπου δεν καταγράφονται κρούσματα ή καταγράφονται λίγα θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν εστιατόρια, θέατρα και γυμναστήρια, πάντως με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα -τη χρήση μάσκας, την τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης- με ευθύνη των δημάρχων και των τοπικών αιρετών, εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χώρα αυτή τη στιγμή 490 δήμοι και κοινότητες δεν καταγράφουν κανένα κρούσμα, ενώ άλλοι 100 έχουν πολύ χαμηλούς δείκτες μολύνσεων, διευκρίνισε ο Ντούκε. Σε ακόμα 295 δήμους δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής έχει υποστεί βαρύ χτύπημα εξαιτίας των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και της μεγάλης πτώσης της τιμής του αργού στις αγορές. Η κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5% φέτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης