Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) γνωστοποίησε την Παρασκευή πως προβλέπει να προχωρήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα στην απελευθέρωση του πρώην βουλευτή Οντίν Σάντσες, όπως αξιώνει η κυβέρνηση της Κολομβίας για να αρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με αυτή την οργάνωση, τη δεύτερη μεγαλύτερη της λατινοαμερικάνικης χώρας.

«Ελπίζουμε την εβδομάδα που έρχεται», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ELN, Πάμπλο Μπελτράν, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Καρακόλ σχετικά με το πότε θα απελευθερωθεί ο Σάντσες. Ο τελευταίος είχε παραδοθεί στους αντάρτες τον Απρίλιο, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο αδελφός του, ο οποίος παρέμενε όμηρος επί τρία χρόνια στη ζούγκλα και ήταν άρρωστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διοικητής Μπελτράν το πραγματικό του όνομα είναι Ισραέλ Ραμίρες?δήλωσε ότι έχει σχηματισθεί μια «ανθρωπιστική επιτροπή» με τη συμμετοχή των έξι εγγυητριών χωρών της ειρηνευτικής διαδικασίας, των δύο πλευρών και της καθολικής εκκλησίας της Κολομβίας, προκειμένου να γίνει η απελευθέρωση του ομήρου «βάσει των συμφωνιών που υπογράφτηκαν τη 10η Οκτωβρίου», όταν είχε ανακοινωθεί η προσεχής έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ELN, που διεξήγαγαν διερευνητικές συνομιλίες από τον Ιανουάριο του 2014, προβλεπόταν να αρχίσουν συνομιλίες την 27η Οκτωβρίου κι η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων να προκηρυχθεί την 3η Νοεμβρίου στον Ισημερινό. Αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε, καθώς η κυβέρνηση έθετε ως προαπαιτούμενο την απελευθέρωση του πρώην βουλευτή του Τσόκο, ενός διαμερίσματος που γειτονεύει με τον Παναμά και έχει πληγεί ιδιαίτερα από την ένοπλη σύγκρουση που σπαράσσει την Κολομβία εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Ο ELN ωστόσο αρνήθηκε πως είχε συμφωνήσει σε μια τέτοια διευθέτηση.

«Υπήρχε διπλή ερμηνεία των συμφωνηθέντων», εξήγησε ο Πάμπλο Μπελτράν, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι οι διαφωνίες έχουν «επιλυθεί στο 90%» κι ότι «κατά συνέπεια η έναρξη της δημόσιας φάσης και της έναρξης των συνομιλιών μοιάζουν να βρίσκονται πλέον πολύ κοντά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του ELN πάντως αρνήθηκε ξανά να διευκρινίσει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ομήρων των ανταρτών, περιοριζόμενος να απαντήσει ότι είναι «πολύ μικρός».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης