Τουλάχιστον πέντε αποστάτες της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών FARC σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού στη νότια Κολομβία, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του επιτελείου, οι αντάρτες ανήκαν στην ομάδα Segunda Marquetalia («Δεύτερη Μαρκετάλια»), της οποίας ηγείται ο Ιβάν Μάρκες, ο άλλοτε ηγέτης της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), που ήταν επίσης ο επικεφαλής διαπραγματευτής των μαρξιστών ανταρτών στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην ιστορική συμφωνία του 2016, τη διάλυση του αντάρτικου, τον αφοπλισμό 13.000 πολεμιστών της και τον μετασχηματισμό του σε πολιτικό κόμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρία χρόνια αργότερα, ανακοίνωνε ότι ξαναπαίρνει τα όπλα, κρίνοντας πως η νυν κολομβιανή κυβέρνηση καταπατά τη συμφωνία ειρήνης που είχε υπογραφτεί στην Αβάνα.

Χωρίς ενιαία διοίκηση, οι αποστάτες των FARC μετρούν σήμερα κάπου 2.500 πολεμιστές και χρηματοδοτούνται κυρίως από τη διακίνηση ναρκωτικών, την παράνομη εκμετάλλευση ορυκτών και εκβιάσεις, τουλάχιστον σύμφωνα με την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Η επιχείρηση διεξήχθη στην περιφέρεια Κακετά (νότια), στο τμήμα του Αμαζονίου που διέρχεται από την Κολομβία, όπου οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές επέρριψαν την ευθύνη σε αποστάτες των FARC για πρόσφατες σφαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εξαιρετικά περίπλοκη εμφύλια σύρραξη στην Κολομβία, η οποία διαρκεί κάπου έξι δεκαετίες – από το 1958 – καταμετρώνται πάνω από εννιά εκατομμύρια θύματα: 260.000 νεκροί, κυρίως άμαχοι, 70.000 και πλέον αγνοούμενοι και εκατομμύρια εκτοπισμένοι, κατά υπολογισμούς του Εθνικού Κέντρου για την Ιστορική Μνήμη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης