Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος διόρισε την Τρίτη τον Γουστάβο Μπελ νέο επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών της κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει την παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που έχει συναφθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Μπελ, άλλοτε αντιπρόεδρος της χώρας επί των ημερών του Άντρες Παστράνα στην προεδρία (1998-2002), νυν πρέσβης της Κολομβίας στην Κούβα, αντικαθιστά τον Χουάν Καμίλο Ρεστρέπο, ο οποίος ήταν επικεφαλής των κυβερνητικών διαπραγματευτών στις επαφές με τον ELN, αφότου αυτές εισήλθαν στην επίσημη φάση τους, τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Σάντος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ελπίζει να παραταθεί η αμοιβαία εκεχειρία η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο και η ισχύς της εκπνέει την 9η Ιανουαρίου.

«Με τον ELN, για πρώτη φορά επιτύχαμε μια διακοπή των εχθροπραξιών, η οποία, αν και δεν ήταν τέλεια, ήταν θετική. Θα εργαστούμε για τη βελτίωσή της και την παράτασή της τον Ιανουάριο» είπε ο Σάντος.

Ο ELN ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ελπίζει να παραταθεί η εκεχειρία, εάν διαπιστωθεί πως σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες και κριθεί ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ξεπεράσει τα εμπόδια που παρουσιάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ELN και η κυβέρνηση της Κολομβίας διαπραγματεύονται στο Κίτο του Ισημερινού εδώ και 10 μήνες, έπειτα από μια μακρόχρονη, μυστική φάση εξερευνητικών συνομιλιών, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ένας πόλεμος που κρατάει πάνω από 53 χρόνια.

Ο Σάντος, ο οποίος πρόκειται να αποχωρήσει από την προεδρία το 2018, υπέγραψε στα τέλη του 2016 μια συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία έχει πλέον μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα και φιλοδοξεί πάντα να νικήσει την κυβέρνηση, αλλά αυτήν τη φορά στις κάλπες.

Την πρώτη εκεχειρία που κηρύχθηκε ποτέ ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας και τον ELN επιβλέπουν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τα Ηνωμένα Έθνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης