Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας εντόπισαν και εξουδετέρωσαν έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, που ήταν τοποθετημένος σε τμήμα του αγωγού Bicentenario στη βορειοανατολική περιφέρεια Αράουκα, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα.

Οι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν τον μηχανισμό, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την επίθεση από την οργάνωση ανταρτών «Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή τους στο Twitter, οι ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Οι δυνάμεις μας απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση που σκόπευαν να διαπράξουν μέλη της παράνομης ένοπλης οργάνωσης ELN εναντίον του πετρελαιαγωγού Bicentenario στην Αράουκα… Η ταχεία συγκέντρωση των στρατιωτών μας εγγυήθηκε την ασφάλεια των πολιτών στην Αράουκα».

Ο ELN, οργάνωση που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 από ριζοσπαστικοποιημένους καθολικούς ιερωμένους και σήμερα διαθέτει περίπου 2.000 μαχητές, σύμφωνα με υπολογισμούς των αρχών, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον πετρελαιαγωγών τα τελευταία χρόνια.

Ο ELN χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από τις κυβερνήσεις της Κολομβίας, των ΗΠΑ και των κρατών-μελών της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση βάζει συχνά στο στόχαστρο τις δραστηριότητες πολυεθνικών εταιρειών, τις οποίες κατηγορεί πως λεηλατούν τους φυσικούς πόρους της Κολομβίας χωρίς να ωφελούν σε κάτι τους πολίτες της χώρας των Άνδεων.

Ο πρώην πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε αρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN μετά τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης με τη μεγαλύτερη οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) το 2016· όμως ο διάδοχός του, ο Ιβάν Ντούκε, που ανήκει στη λεγόμενη σκληρή δεξιά, τις ανέστειλε και δεν είναι σαφές το εάν και κατά πόσον ή το πώς θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν συνομιλίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης