Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) δεν θα ξαναρχίσουν παρά μόνο αφού η οργάνωση ανταρτών απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά, επανέλαβε το Σάββατο ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, μία ημέρα μετά την παρέλευση της προθεσμίας που είχε ορίσει ο ίδιος για να πάρει μια απόφαση για τη συνέχιση της διαδικασίας ή όχι.

«Εάν αυτό το προαπαιτούμενο δεν εφαρμοστεί, δεν θα ονομάσουμε κανέναν (διαπραγματευτή) για να καθίσει στο τραπέζι», είπε ο Ντούκε κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στην Αμάγα (Αντιόκια, βορειοδυτικά). «Αλλά εάν εφαρμοστεί και όλες οι εγκληματικές δραστηριότητες σταματήσουν, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εξερεύνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, την 7η Αυγούστου, ο Ντούκε είχε ορίσει την Παρασκευή ως την προθεσμία για να κριθεί η τύχη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Είχε θέσει ως προϋποθέσεις στην οργάνωση -που ιδρύθηκε το 1964, εν μέσω μιας εξέγερσης των αγροτών- να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά, τουλάχιστον 16 ανθρώπους κατά τις αρχές, και να αποδεχθεί νέους όρους.

«Χρειάζεται να γίνει μια χειρονομία σε ένδειξη σθεναρής καλής θέλησης προς τον λαό της Κολομβίας» και αυτή «πρέπει να είναι η απελευθέρωση όλων των ομήρων», επέμεινε το Σάββατο.

Ο ELN επισήμως θεωρείται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει να δρα στη χώρα, μετά τον αφοπλισμό, τη διάλυση και τον μετασχηματισμό των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) σε πολιτικό κόμμα, βάσει της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη στα τέλη του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η προσοχή των αρχών επικεντρώνεται ειδικά σε εννιά αστυνομικούς, στρατιωτικούς και συμβασιούχους που απήχθησαν από τους αντάρτες σε διάφορες τοποθεσίες μετά το τέλος, την 1η Αυγούστου, του πιο πρόσφατου κύκλου συνομιλιών με την προηγούμενη κυβέρνηση. Τρεις άλλοι όμηροι, στελέχη του στρατού, απελευθερώθηκαν την Τετάρτη.

Την Παρασκευή, ο Ντούκε είπε ότι έχει «κάθε πρόθεση» η διαδικασία να φθάσει «ως τη διάλυση, τον αφοπλισμό και την επανένταξη (των μελών) του ELN στην κοινωνία», αλλά πρόσθεσε πως δεν θα ανεχθεί «καμιά εξαπάτηση» διότι, επέμεινε, «χρειάζεται να τερματιστούν όλες οι εγκληματικές δραστηριότητες».

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία από το 1958 μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ η τύχη άλλων 80.000 και πλέον αγνοείται, κατά μια μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος το κολομβιανό Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη. Η σύρραξη εξάλλου εκτόπισε περίπου 7 εκατομμύρια άμαχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης