Η ηγεσία του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως είναι «πλήρως διατεθειμένη» να ξαναρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών επί των ημερών της απερχόμενης κυβέρνησης.

Ο ELN (γκεβαριστές) «συνεχίζει ενεργά τον αγώνα και την πολιτική και στρατιωτική αντίσταση, όμως είναι πλήρως διατεθειμένος να προχωρήσει σε ειρηνευτική διαδικασία που θα αποτελεί συνέχεια του ‘τραπεζιού των διαπραγματεύσεων’ που άρχισε στο Κίτο τον Φεβρουάριο του 2017», ανέφερε η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία της παράταξης σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ιστορική συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) το 2016, είχαν αρχίσει συνομιλίες με τον ELN την επόμενη χρονιά, επί προεδρίας του Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018), αρχικά στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, προτού μεταφερθούν στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας.

Όμως τερματίστηκαν από τον διάδοχο του κ. Σάντος, τον δεξιό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, μετά την επίθεση στη σχολή της αστυνομίας στην Μπογκοτά με 22 νεκρούς τον Ιανουάριο του 2019.

«Χθες (σ.σ. προχθές Κυριακή), εξελέγη πρόεδρος ο Γουστάβο Πέτρο», η κυβέρνηση του οποίου καλείται να «προωθήσει αλλαγές για να υπάρξει ειρήνη στην Κολομβία», σύμφωνα με τον ELN, ηγέτης του οποίου είναι ο Αντόνιο Γκαρσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την 7η Αυγούστου, ο Γουστάβο Πέτρο, 62 ετών, άλλοτε μέλος του αντάρτικου πόλης M-19, που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης το 1990, θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς εν ενεργεία στην ιστορία της Κολομβίας. Έχει υποσχεθεί να βάλει τη χώρα των Άνδεων σε τροχιά «αληθινής αλλαγής», εφαρμόζοντας πρόγραμμα βαθιών μεταρρυθμίσεων, που μεταξύ άλλων προβλέπει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τον ELN.

Παρά το ότι συνεχίζει να πολεμά εναντίον των κολομβιανών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έχουν σκοτώσει πολλούς από τους αξιωματικούς του, ο ELN δεν έχει πάψει να αυξάνει τη δύναμή του: από τους 1.800 πολεμιστές που υπολογιζόταν πως διέθετε όταν ξεκίναγαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, έχει περίπου 2.500 σήμερα, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η οργάνωση ανταρτών, η οποία σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού χρηματοδοτείται κυρίως από τη διακίνηση ναρκωτικών και τις εκβιάσεις, έχει ισχυρή επιρροή σε δασικές εκτάσεις στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό και κατά μήκος των συνόρων με τη Βενεζουέλα, ενώ διαθέτει επίσης ευρύ δίκτυο υποστήριξης σε αστικές ζώνες.

Ο ELN, που ίδρυσαν το 1964 ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς εμπνεόμενοι από την επανάσταση στην Κούβα, διεξήγαγε επί τριάντα χρόνια ειρηνευτικές συνομιλίες –που όμως κατέληξαν σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως σε αποτυχία– με τις κυβερνήσεις του Σέσαρ Γκαβίρια (1990-1994), του Ερνέστο Σαμπέρ (1994-1998), του Αντρές Παστράνα (1998-2002) και του Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης