Ο δήμος της Σούκρε, πόλης στη βορειοδυτική Κολομβία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ήρε την καραντίνα που επέβαλε στους ανεμβολίαστους δημότες της.

Η απόφαση με την οποία επιβλήθηκε το μέτρο αυτό «δεν θεωρήθηκε βιώσιμη» από το υπουργείο Εσωτερικών, που εκτίμησε ότι δεν ήταν δυνατό να στοχοποιηθούν οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δήμαρχος της Σούκρε, η Ελβίρα Χούλια Μερκάδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διαταγή της δημοτικής αρχής, κάθε κάτοικος όφειλε να επιδεικνύει πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού αν ήθελε να αποκτά πρόσβαση σε εμπορικά καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια και υποκαταστήματα τραπεζών στη Σούκρε. Προβλέπονταν έλεγχοι στις εισόδους και στις εξόδους της περιμέτρου της πόλης.

Μεταξύ των ανεμβολίαστων, οι μόνοι που επιτρεπόταν να βγαίνουν από το σπίτι ήταν όσοι χρειάζονταν ιατρικές φροντίδες ή είχαν ραντεβού για να εμβολιαστούν. Οι παραβάτες αντιμετώπιζαν κίνδυνο να τους επιβληθεί πρόστιμο αξίας περίπου 219 ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, να παραπεμφθούν σε δίκη.

Οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους την απαιτούμενη ποσότητα δόσεων προκειμένου να ανοσοποιηθούν και οι 28.000 δημότες της Σούκρε, όμως, σύμφωνα με τη δήμαρχο, μόλις 10.000 κάτοικοι είχαν εμβολιαστεί ως πρότινος, κάτι που η ίδια αποδίδει στις ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια. Αρκετοί αρνούνται να ανοσοποιηθούν λόγω της παραπληροφόρησης ή των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κολομβία κατατάσσεται τρίτη στον μακάβριο κατάλογο των χωρών βάσει των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό τους στη Λατινική Αμερική, μετά το Περού και τη Βραζιλία.

Μολονότι μοιάζει να ξεπέρασε την κορύφωση της πανδημίας, έπειτα από 17 μήνες υγειονομικής κρίσης και με τους 12,2 εκατ. από τους 50 εκατ. κατοίκους της πλήρως εμβολιασμένους πλέον, η Κολομβία καταγράφει ως εδώ περίπου 121.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 5 εκατομμυρίων περιστατικών του SARS-CoV-2.

Από την 28η Ιουλίου και μετά, στη Σούκρε εμβολιάστηκαν κάπου 3.000 δημότες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης