Η κυβέρνηση της Κολομβίας διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει μια νέα κατάπαυση του πυρός με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), μερικές ημέρες αφότου οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών τέθηκαν υπό αμφισβήτηση.

Εάν ο ELN, η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, συναινέσει στην προτροπή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και να κηρυχθεί νέα ανακωχή, «η κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Λουίς Κάρλος Βιγέγκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωσή του καταγράφηκε την επομένη της επίσκεψης του Γκουτέρες στη χώρα και την έκκλησή του προς τα μέρη να συνεχίσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανέστειλε την Τετάρτη τις συνομιλίες με τον ELN που διεξάγονται στο Κίτο, στον Ισημερινό, αντιδρώντας σε μια σειρά επιθέσεων από μέρους των γκεβαριστών ανταρτών στις οποίες σκοτώθηκαν ένας στρατιωτικός και δύο αστυνομικοί. Μία ημέρα νωρίτερα τα δύο μέρη είχαν αρχίσει να συζητούν την ανανέωση της εκεχειρίας που είχαν συμφωνήσει και είχε τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους, άλλοι τουλάχιστον 60.000 θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 7,4 εκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης