Η Ecopetrol, η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα του πετρελαίου στην Κολομβία, το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο δημόσιο, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι σύστημα έγχυσης νερού σε πετρελαιοπηγή της έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης και υπέστη ζημιά.

Η επίθεση έγινε στην πετρελαιοπηγή La Cira Infantas, κοντά στην πόλη Μπαρανκαβερμέχα, στην επαρχία Σανταντέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η τρομοκρατική ενέργεια προκάλεσε ζημιά σε σύστημα έγχυσης νερού», συνόψισε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Μέλη του στρατού και της αστυνομίας βρίσκονται στην (…) περιοχή και διενεργούν ελέγχους. Αφού ολοκληρωθούν τα καθήκοντα των δυνάμεων ασφαλείας, θα αρχίσουν εργασίες επισκευής», πρόσθεσε.

Η πετρελαιοπηγή La Cira Infantas έχει γίνει στόχος 12 επιθέσεων από το 2021, σύμφωνα με την Εκοπετρόλ. Από αυτήν εξορύσσονται περίπου 28.000 βαρέλια αργού την ημέρα, σημείωσε εκπρόσωπός της, ο οποίος διευκρίνισε ότι η παραγωγή δεν σταμάτησε, παρά την επίθεση.

Η πετρελαιοπηγή ανήκει στην Εκοπετρόλ κατά το 52% και το υπόλοιπο 48% ανήκει στην SierraCol Energy.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εκοπετρόλ απέφυγε να επιρρίψει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε κάποια συγκεκριμένη οργάνωση.

Οι πετρελαϊκές και ενεργειακές υποδομές έχουν μπει επανειλημμένα στο στόχαστρο οργανώσεων ανταρτών, ιδίως του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), ο οποίος το τρέχον διάστημα διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης