Επιτροπή της κάτω Βουλής θα ερευνήσει τις καταγγελίες που εξακόντισε πρώην γερουσιάστρια που διέφυγε από τη χώρα εναντίον του προέδρου Ιβάν Ντούκε — ότι συμμετείχε σε εξαγορά ψήφων και συνωμοτούσε με σκοπό τη δολοφονία της από πληρωμένο εκτελεστή — δήλωσε ο επικεφαλής της χθες Δευτέρα.

Η Αΐδα Μερλάνο, συντηρητική πολιτικός, πρώην γερουσιάστρια, συνελήφθη από την αστυνομία της Βενεζουέλας τον περασμένο μήνα, μετά τη θεαματική απόδρασή της στην Μπογοτά πέρυσι. Η Μερλάνο, φυλακισμένη, σκαρφάλωσε ως την ταράτσα του κτιρίου όπου εδρεύει οδοντιατρείο όπου είχε μεταφερθεί φρουρούμενη, με ιατρική άδεια από τη φυλακή, πριν εξαφανιστεί στο πίσω κάθισμα μοτοσικλέτας που την περίμενε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεσή της στο Καράκας, η Μερλάνο, που έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη της χώρας της για εξαγορά ψήφων, κατήγγειλε ότι ο Ντούκε επιδίωκε τη δολοφονία της για την προστασία της κολομβιανής πολιτικής τάξης. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Μερλάνο υποστήριξε επίσης ότι ο Ντούκε ωφελήθηκε προσωπικά από την εξαγορά ψήφων.

Η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε χαρακτήρισε τις καταγγελίες της Μερλάνο σκευωρία και υποστήριξε ότι η πολιτικός χρησιμοποιείται από τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στο πλαίσιο ενός «σόου» προς κατανάλωση των ΜΜΕ.

Η έρευνα ακολουθεί σχετικό αίτημα του κεντροαριστερού βουλευτή Νταβίντ Ρασέρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως πρόεδρος της επιτροπής έρευνας, αφού διάβασα την προσφυγή του βουλευτή Νταβίντ Ρασέρο σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να διενεργηθεί εξέταση», εξήγησε ο Γιον Χάιρο Κάρδενας, στέλεχος του κεντρώου Κόμματος της Ενότητας (Partido de la Unidad), μιλώντας σε ραδιοφωνικό δίκτυο της Κολομβίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντούκε δεν αναγνωρίζει αυτήν του προέδρου Μαδούρο και υπέβαλε αίτημα έκδοσης της Μερλάνο στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο θεωρεί νόμιμο αρχηγό του κράτους στη Βενεζουέλα.

Δεν είναι σαφές πώς ο Γκουαϊδό θα μπορούσε να χειριστεί το αίτημα, καθώς η κυβέρνηση του Μαδούρο διατηρεί τον έλεγχο των περισσότερων κρατικών θεσμών στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας αλλά και του συστήματος της δικαιοσύνης.

Δεν είναι ασυνήθιστο η κάτω Βουλή της Κολομβίας να διενεργεί έρευνες σε βάρος πρώην προέδρων. Είχε διεξαγάγει έρευνα μετά την καταγγελία σε βάρος του πρώην προέδρου Ερνέστο Σαμπέρ (1994-1998) ότι χρηματοδότησε την προεκλογική του εκστρατεία με ποσά που του είχαν διαθέσει συμμορίες που διακινούσαν ναρκωτικά, πάντως τον απάλλαξε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης