Μέλη της ένοπλης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (Farc) πραγματοποίησαν επίθεση το Σάββατο σε εγκαταστάσεις ραντάρ στην επαρχία Κάουκα, γεγονός που προκάλεσε καθυστερήσεις σε πτήσεις στο νότιο τμήμα της χώρας των ‘Ανδεων και ορισμένες με προορισμό το γειτονικό Ισημερινό και τον Παναμά, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι ένοπλοι εκτόξευσαν αυτοσχέδιες ρουκέτες και δοχεία γκαζιού στην εγκατάσταση, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός ο οποίος φρουρούσε το ραντάρ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη επίθεση υπογραμμίζει την δυνατότητα της Farc να πλήττει τις οικονομικές υποδομές της χώρας ακόμα και μετά από μια δεκαετία σκληρής καταδίωξής τους με τη χρηματοδότηση και τη βοήθεια των Η.Π.Α., στην διάρκεια της οποίας η οργάνωση έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της και πολλά ηγετικά της στελέχη σκοτώθηκαν.

Το ραντάρ –με βεληνεκές 300 χλμ.– παρέχει κάλυψη όχι μόνο για την πολιτική αεροπορία αλλά και για τις επιχειρήσεις με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στη χώρα.

«Οι επισκευές στο ραντάρ θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθούν. Η λύση για να προλάβουμε προβλήματα στην ασφάλεια των πτήσεων είναι να τις μετατοπίσουμε. Δε γνωρίζουμε εάν θα υπάρξουν μειώσεις στις πτήσεις, αλλά θα υπάρξουν σίγουρα καθυστερήσεις», δήλωσε ο Σαντιάγο Κάστρο, διευθυντής της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης