Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.835 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα των Άνδεων να ξεπερνά πλέον τους 1,7 εκατ. (είναι επακριβώς 1.702.966).

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 241 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 44.426 νεκρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε έχει παρατείνει την κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που κήρυξε μέχρι την 28η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα έχουν γενικά χαλαρώσει, με εξαίρεση τομείς της πρωτεύουσας — η Μπογκοτά, εστία της πανδημίας, επιβάλλει εκ νέου lockdown σε κάποιες συνοικίες της.

Ο πρόεδρος Ντούκε ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι δόθηκε άδεια από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό που ανέπτυξε η συμμαχία Pfizer/BioNTech, ενόψει της εκστρατείας ανοσοποίησης που αναμένεται να αρχίσει τον Φεβρουάριο. Έκανε λόγο για «μείζον βήμα».

Τον Δεκέμβριο, ο συντηρητικός πρόεδρος είχε αναγγείλει την αγορά 10 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer. Η πρώτη παρτίδα, 1,7 εκατ. δόσεις, αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντούκε είχε επίσης πει πως θα αγοραστούν 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/πανεπιστημίου της Οξφόρδης — η χορήγηση άδειας για την αξιοποίησή του εκκρεμεί — και 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Janssen (Johnson & Johnson) στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών. Ακόμη, η χώρα αναμένει να λάβει 20 εκατ. δόσεις εμβολίων από τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής προβλέπει πως ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, με τα στελέχη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, τους πιο ηλικιωμένους και τους πολίτες με χρόνια νοσήματα να έχουν την προτεραιότητα στο αρχικό στάδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης