Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην Κολομβία ξεπέρασαν τα 50.000, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας, ενώ ο γειτονικός Ισημερινός πλησιάζει με ταχύ ρυθμό το ίδιο τραγικό ορόσημο.

Οι κολομβιανές υγειονομικές αρχές καταμετρούν 50.939 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 1.667 θανάτους εξαιτίας του COVID-19. Στον Ισημερινό, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί έχει πλέον ξεπεράσει τους 46.700 ενώ επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 3.896.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε κορεσμό στο σύστημα Υγείας του Ισημερινού, με τις Αρχές σε ορισμένες περιπτώσεις να αδυνατούν να περισυλλέξουν τα πτώματα των ασθενών που υπέκυπταν και την κυβέρνηση της χώρας να διατάσσει τα πτώματα να τοποθετούνται σε εμπορευματοκιβώτια που ψύχονταν.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, η οικονομία έχει υποστεί βαρύ διπλό χτύπημα από την καραντίνα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας που επέβαλε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε και παράλληλα τη μεγάλη μείωση της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές.

Στην Κολομβία τα μέτρα περιορισμού σε εθνικό επίπεδο τέθηκαν σε ισχύ περί τα τέλη Μαρτίου και αναμένεται να αρθούν την 1η Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, καθώς ορισμένοι τομείς αρχίζουν να επαναλειτουργούν και τα μέτρα να χαλαρώνουν, οι επαγγελματίες της υγείας ετοιμάζονται για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Το lockdown οδήγησε εξάλλου στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και στην απογείωση της ανεργίας. Τον Απρίλιο, το ποσοστό της ανεργίας έφθασε το ιστορικό 23,5% στα αστικά κέντρα, που σημαίνει ότι πάνω από 4 εκατομμύρια Κολομβιανοί έχουν μείνει χωρίς δουλειά, με την κυβέρνηση να υπόσχεται ότι θα προωθήσει περαιτέρω μέτρα αρωγής για αυτούς που πλήττονται περισσότερο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2020 αναμένεται πλέον συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5,5% του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως της παράλυσης της δραστηριότητας που συνεπαγόταν η καραντίνα.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται πλέον να αυξηθεί φέτος στο 6,1% του ΑΕΠ — ή σε 60 τρισεκατομμύρια πέσος (14,2 δισεκ. ευρώ) — από το 2,2% που προβλεπόταν αρχικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης