Ηγετικό στέλεχος της Εναλλακτικής Επαναστατικής Κοινωνικής Δύναμης (FARC), του κόμματος στο οποίο μετασχηματίστηκε η πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, σκοτώθηκε από αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) στο Μοντεκρίστο, στο βόρειο τμήμα της κολομβιανής επικράτειας, κατήγγειλε χθες Κυριακή η παράταξή του.

Ο Χόρχε Ιβάν Ράμος, 52 ετών, άλλοτε μαχητής των FARC, «έπεσε σε ενέδρα που είχαν στήσει τέσσερις άνδρες του ELN, οι οποίοι τον έδεσαν, τον ανάγκασαν να βαδίζει για περίπου μία ώρα και κατόπιν τον δολοφόνησαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έντγκαρ Βιέχο, άλλος πρώην αντάρτης των FARC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ένοπλοι του ELN, που αναχαίτισαν το αυτοκίνητο με το οποίο ταξίδευε ο Χόρχε Ιβάν Ράμος και ο σωματοφύλακάς του, τον κατηγόρησαν πως συνεργάζεται με τον στρατό της Κολομβίας, πάντα σύμφωνα με τον κ. Βιέχο.

Ο Ράμος, ηγετικό στέλεχος του κόμματος που ίδρυσαν οι πρώην αντάρτες το 2017, πήγαινε να επιθεωρήσει μια από τις ιδιοκτησίες των πρώην ανταρτών, που το κόμμα έχει δεσμευθεί ότι θα παραχωρηθεί στο δημόσιο για να αποζημιωθούν θύματα της δράσης τους.

Ήταν εξάλλου υπεύθυνος για τον συντονισμό του εθνικού προγράμματος υποκατάστασης των παράνομων καλλιεργειών, ιδίως της κόκας, του φυτού φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στην παραγωγή κοκαΐνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές δεν έχουν κάνει ως εδώ κανένα σχόλιο για τη δολοφονία σε περιοχή υπό τον έλεγχο του ELN.

«Απαιτούμε αυτή η δολοφονία να μην μείνει ατιμώρητη», τόνισε το κόμμα FARC σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. «Καθώς και οι πρώην αντάρτες των FARC, όπως και τα στελέχη του κόμματός μας, να προστατεύονται. Και επίσης η διεθνής κοινότητα να μπορέσει να επαληθεύσει τα γεγονότα και να λάβει θέση».

Η δολοφονία του Χόρχε Ιβάν Ράμος αυξάνει στους 225 τον αριθμό των πρώην ανταρτών των FARC που έχουν δολοφονηθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης το 2016. Περίπου 12.800 μέλη των FARC, ανάμεσά τους 7.000 πολεμιστές, αποκήρυξαν τον ένοπλο αγώνα στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Οι κυριότεροι ηγέτες των ανταρτών έχουν δεσμευθεί ότι θα αναγνωρίσουν τα εγκλήματά τους ενώπιον της Ειδικής Δικαιοδοσίας για την Ειρήνη (JEP) και ότι θα αποζημιώσουν τα θύματα ή τις οικογένειές τους, με αντάλλαγμα εναλλακτικές ποινές φυλάκισης.

Η JEP έδωσε εντολή στην κυβέρνηση στα τέλη Ιουλίου να εγγυάται «την ασφάλεια και τη ζωή» των πρώην ανταρτών των FARC.

Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία τις τελευταίες σχεδόν έξι δεκαετίες – από το 1958 – έχει πάνω από εννιά εκατομμύρια θύματα, 260.000 νεκρούς, κυρίως αμάχους, 70.000 και πλέον αγνοούμενους, καθώς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με δεδομένα του δημόσιου Εθνικού Κέντρου για την Ιστορική Μνήμη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης