Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθεί για τελευταία φορά σήμερα, Τετάρτη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Hosni Mubarak. Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου κατηγορείται μεταξύ άλλων για διαφθορά και για την εμπλοκή του στο θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που οδήγησαν στην πτώση του από την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2011.

Η δίκη του ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, με τον πρώην ισχυρό άνδρα της αφρικανικής χώρας να είναι αναγκασμένος να βρίσκεται συνέχεια ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την επιβολή της θανατικής καταδίκης στον 83χρονο κατηγορούμενο, ο οποίος όμως έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις Ασφαλείας να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Παράλληλα, ενώπιον του δικαστηρίου θα οδηγηθούν και οι δύο γιοι του, Alaa και Gamal, καθώς και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Habib al-Adly, μαζί με άλλους έξι αξιωματούχους της Αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν πρόκειται για την υπόθεση της δολοφονίας ενός ή 10 ή 20 πολιτών. Πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά σε όλο το έθνος. Ο Hosni Mubarak διέταξε τους αστυνομικούς να πυροβολήσουν κατά των διαδηλωτών, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 800 ανθρώπων. Οι καταθέσεις των 2.000 μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της Αστυνομίας είναι ξεκάθαρες. Δόθηκε εντολή για ανεφοδιασμό της Αστυνομίας με αυτόματα όπλα και καραμπίνες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά των διαδηλωτών», ανέφερε στην ομιλία της η εισαγγελία.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης